Kock-VM – blev en femte plats för Sverige i Bocuse d’Or
Sebastian Gibrand: ”Jag tycker att vi gjort allt vi kunnat”
Uppdaterad 2021-10-06 | Publicerad 2021-09-27
Världens bästa kock kommer från Frankrike.
Davy Tissot till vardags på restaurang Saisons i Ecully utanför Lyon vann Bocuse D’Or, eller kock-VM, på hemmaplan.
Sveriges representant Sebastian Gibrand kom femma i den prestigefyllda tävlingen.
Han var i final även förra gången VM avgjordes. Då blev det silver och nu var det bara guld som räknades.
– En femteplats var inte det vi siktade på, men jag är trots allt supernöjd. Jag tycker att vi gjort allt vi kunnat.
- Du har tränat och tävlat på heltid under flera år. Vad händer nu?
– Först lite semester sedan ska jag öppna en egen verksamhet med en kollega i Stockholm. Nu ska det bli kul att få laga den mat jag själv tycker om!
Uppe på prispodiet dånade Marseljäsen och Davy Tissot sa att han var ”rörd och stolt” när han höll segertalet med lilla dottern Charlize på armen. Han tackade också ”Monsieur Paul”, alltså den franske stjärnkocken Paul Bocuse som givit namn till tävlingen men som gick bort 2018.
Bocuse d’Or avgörs vartannat år och en fransk kock har inte vunnit sedan 2013. Det har funnits tecken på att skandinaviska kockar har börjat ta över i toppen och Danmarks Ronni Wexøe Mortensen, restaurang Geranium i Köpenhamn, kom nu tvåa och Norges Christian Andre Pettersen, Studio Cap i Sandnes, trea. Men högst upp i toppen är nu alltså den galliska ordningen återställd.
De 22 kockarna i finalen var uppdelade på två dagar. Sebastian Gibrand hade sina fem och en halv timme i tävlingsköket under första dagen och 14.09 i söndags serverade han sin sista rätt till den internationella juryn och var försiktigt optimistisk direkt efteråt.
– Det var en bra känsla. Jag och min commis (assistent) Jakob Persson hade ett mycket bra team work och vi var nöjda med vår insats men kommer ju att vara väldigt tajt uppe i toppen.
- Någon koll på konkurrenterna?
– Både Danmark och Norge som brukar vara våra tuffaste motståndare tävlade i stort sett samtidigt som vi och vi har bara kunnat fokusera på vår egen prestation, säger Sebastian Gibrand.
Coachen Jonas Dahlbom var också med i köket – utan att utföra något praktiskt arbete men för att hjälpa till med att hålla tider och att peppa Gibrand och Persson.
– Så här direkt efter servering kändes det otroligt bra. Råvarorna med en trerätters take-away baserad på tomat är något helt nytt, men samtidigt har vi serverat kanske den mest intressanta smakbilden någonsin. Vi är väldigt nöjda, sa han.
En förklaring till att Gibrand ändå inte räckte ända fram kan vara att han startade dag ett medan Davy Tissot tävlade dagen efter.
– Det brukar alltid vara vara någon deltagare från dag två som vinner – förra gången då danske Kenneth Toft-Hansen vann är enda undantaget. Det kan bero på att vi domare är lite försiktiga med de höga betygen i början. Om du satt full poäng på en rätt dag ett och så kommer något ännu bättre senare så får du problem eftersom vi inte får ändra betygen i efterhand, säger Henrik Norström som är Sveriges representant i juryn.
Sebastian Gibrands rätter
- Första tävlingsuppgiften var att ta fram en ”take away-låda” med förrätt, huvudrätt och dessert. Körsbärstomater och havskräfta måste finnas med och de tävlande skulle också konstruera en återvinningsbar take away-låda. Andra uppgiften var att laga en varmrätt på styckdetaljen bogbladsstek (brukar kallas luffarstek, topblade elelr flatiron) med tre tillbehör.
- Gibrands take-away-meny bestod av en förrätt på tomatkupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice. Varmrätten var en svart tigerräka med ”beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja. Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse.
- Fatpresentationen bestod av bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan.
Fakta: Bocuse d’Or
Ende svensk som vunnit Bocuse d’Or är Mathias Dahlgren 1997. Sebastian Gibrand, Tommy Myllymäki, Jonas Lundgren, Henrik Norström och Melker Andersson har tagit silver. Myllymäki har även ett brons.
Åtta franska kockar har nu vunnit tävlingen. Norge är näst bäst med fem titlar, Danmark har två, Luxemburg, Sverige och USA en var.