Sveriges bästa kladdkaka

MAT & DRYCK

Choklad. Kokos. Och på toppen: ett lager av smaskig nougat.

Det är vinnarreceptet i tävlingen ”Sveriges bästa kladdkaka”.

– Jag tog det godaste jag vet när jag skapade receptet, säger vinnaren Elin Nielsen.

Foto: Mikael Wallerstedt
Elin Nielsen från Uppsala kryddade sin kaka med det bästa hon vet: kokos och nougat.

Kladdkakan är ett av de populäraste bakverken. En given succé till fika eller som dessert.

Men vilken är Sveriges bästa?

Det undrade vi i marsnumret av Mat & Vin och utlyste en tävling. Över 400 recept på kladdkakor strömmade in och juryn hade ett svårt (men smaskigt) jobb med att välja en vinnare.

Det blev Elin Nielsen, 22, från Uppsala som vann med sin skapelse som hon kallar ”God chokladig kladdkaka”.

– Min kaka har faktiskt blivit berömd bland mina vänner, alla vill ha den när det är kalas.

Det oemotståndliga bakverket fick juryn att sucka hänfört.

– Kombinationen kokos och nougat var både oväntad och väldigt god. Dessutom var den här kladdkakan väldigt enkel att göra – vilket gör den till en given vinnare.

Det säger receptkreatören Lotta Voltaire, som satt i juryn tillsammans med Liselotte Stålberg, redaktör, och Jon Hansson, matreporter.

Elin vinner 5,6 kilo blandad choklad – vilket är vad en genomsnittlig svensk äter per år – och ett specialdesignat Mat & Vin-förkläde.

Fina priser blir det också till de fem tävlande som får dela på andrapriset. De får varsitt förkläde och choklad för 200 kronor.

6 smaskiga recept!

Helene Arkhem