Foto: Frida Wismar
Morotskaka med en liten twist.

Morotskaka med picklad fänkål

4 (4 röster)

Visst är morotskaka något som alltid går hem? Självklart slänger jag in en liten twist, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult.
– En supersaftig botten med smak av kanel och ingefära som gifter sig fint med en syrlig smetanakräm, fänkålen kommer som en liten uppkäftig jäkel på slutet. Sedan bygger jag den på höjden så att det blir fler lager av allt gott.

Morotskaka med picklad fänkål

arrow downarrow up
  • Bottnar

  • 3 morötter, medelstora
  • 4 dl vetemjöl, eller glutenfri mjölmix
  • 3.5 dl muscovadosocker, ljust
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1.5 msk kanel, malen
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 dl rapsolja
  • 2 ägg, stora
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 dl pekannötter, hackade
  • 2 dl kokosflingor
  • 1.5 dl ananas, krossad
  • rapsolja, till formarna
  • kokosflingor, till formarna
  • Picklad fänkål

  • 2 dl färskpressad citrus , apelsin och citron
  • 1.5 msk strösocker
  • 1 fänkål, hel
  • Färskostglasyr

  • 2 dl färskost, naturell
  • 2 dl smetana
  • 3 dl florsocker
  • 0.5 citron, saften
  • 1 citron, rivet skal
  • Garnering

  • picklad fänkål
  • fänkålsdill
  • blommor, färska eller torkade

Gör så här

avAftonbladet

Recept ur boken Salt som socker (Bonnier fakta) av Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. Frida Wismar (foto).

MER OM MAT & DRYCK