Morotskaka med picklad fänkål

Foto: Frida Wismar
Morotskaka med en liten twist.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Visst är morotskaka något som alltid går hem? Självklart slänger jag in en liten twist, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult.
– En supersaftig botten med smak av kanel och ingefära som gifter sig fint med en syrlig smetanakräm, fänkålen kommer som en liten uppkäftig jäkel på slutet. Sedan bygger jag den på höjden så att det blir fler lager av allt gott.

Morotskaka med picklad fänkål

  • Antal: Cirka 12 rejäla bitar

  • Ugn: 175 grader varmluft

  • Tid: 1 1⁄2 timme

Ingredienser:

Bottnar

  • 3 medelstora morötter

  • 4 dl (240 g) vetemjöl (eller glutenfrimjölmix)

  • 3 1⁄2 dl (280 g) ljust muscovadosocker

  • 1⁄2 tsk (3 g) salt

  • 1 tsk (5 g) bikarbonat

  • 1 1⁄2 msk (11 g) malen kanel

  • 1 tsk (2 1⁄2 g) malen ingefära

  • 1 tsk (3 g) vaniljsocker

  • 1 1⁄2 dl (140 g) rapsolja

  • 2 stora ägg (110 g)

  • 1 dl (40 g) hackade valnötter

  • 1 dl (40 g) hackade pekannötter

  • 2 dl (70 g) kokosflingor

  • 1 1⁄2 dl krossad ananas

  • rapsolja och kokosflingor till formarna

Picklad fänkål:

  • 2 dl (200 g) färskpressad citrus (apelsin och citron)

  • 1 1⁄2 msk (20 g) strösocker

  • 1 hel fänkål

Färskost glasyr:

  • 2 dl (200 g) naturell färskost

  • 2 dl (200 g) smetana

  • 3 dl (180 g) florsocker

  • saft från 1⁄2 citron

  • rivet skal från 1 citron

Garnering:

  • picklad fänkål

  • fänkålsdill

  • färska eller torkade blommor

Gör så här:

  1. Smörj och bröa tre springformar, ca 18 centimeter i diameter, med olja och kokos.

  2. Skala och riv morötterna.

  3. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.

  4. Vispa olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt morötter, hackade nötter, kokosflingor och krossad ananas.

  5. Fördela smeten i formarna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 35–45 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt.

  6. Koka upp citrussaften tillsammans med strösockret, låt svalna i kyl- skåp.

  7. Hyvla fänkålen lövtunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Spara dillen till garnering.

  8. Lägg fänkålen i citronsaften och låt stå i kylskåp tills det är dags att montera tårtan.

  9. Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret och saft och skal av citron. Vispa med elvisp till en fast glasyr.

  10. Placera en botten på ett tårtfat. Bre på ett lager glasyr och placera ut lite fänkål. Upprepa med resterande bottnar och se till att ha så mycket glasyr kvar att du kan toppa tårtan med den. Detta är alltså en ”naked cake”.

  11. Dekorera med en ring av fänkål, dill och blommor.

Recept ur boken Salt som socker (Bonnier fakta) av Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. Frida Wismar (foto).