Linssoppa med färska tomater och varma mackor

MAT & DRYCK

4 personer

3 dl gröna linser

1 pkt bacon

300 g tomater, gärna de lite sötare, mindre och ”dyrare”

1 stor gul lök

2 skalade vitlöksklyftor

2 tsk timjan

1 liter vatten

1 kycklingbuljongtärning

Matlagningsyoghurt till servering

Varm macka:

8 skivor grov formfranska

Fårost

Skinka

Dijonsenap

Gör så här:

1. Soppan: Kolla efter småsten bland linserna, och lägg dem sedan i blöt över natten

2. Häll bort vattnet och skölj linserna väl.

3. Halvera tomaterna, finhacka löken och krossa vitlöken. Skiva baconet tunt.

4. Bryn baconet ett par minuter. Blanda ner lök, vitlök och timjan. Fortsätt att bryna ett par minuter.

5. Blanda ner tomaterna och häll på vattnet och buljongtärningen. Låt koka i ca 20 minuter.

6. Smaka på linserna och kontrollera att de blivit mjuka.

7. Smaksätt med salt och peppar.

8. Innan servering: lägg på en klick yoghurt och dra lite med svartpepparkvarnen över.

Under tiden soppan kokar gör vi mackorna:

1. Lägg 4 skivor formfranska på skärbrädan, lägg på osten, skinkan och senapen.

2. Lägg en skiva bröd ovanpå och kör i mackgrillen i ca 7 minuter.

Mackorna går givetvis att göra i ugnen också.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept