Kantarelltoppade färsbiffar med sallad
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22
(4 personer)
Det här behöver du:
400 g ox- eller blandfärs
1 ägg
2 skivor bröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök, finhackad
Salt
Peppar
Topping:
1 l kantareller eller annan svamp, champinjoner, shiitake eller ostronskivling
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk crème fraiche
2 äggulor
1 dl riven parmesan
Blandad sallad:
Cocktailtomater
Squash eller gurka
Vinaigrette:
Tomatspad
0,75 dl olivolja
1–2 tsk dijonsenap
2 tsk honung
Salt
Svartpeppar
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Färsbiffarna: Skär av kanterna på brödet och lägg skivorna i en skål med ägget och mjölken.
3. Blanda ner löken och salta och peppra.
4. När brödet är mjukt, blanda i färsen och smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra i cirka 15 minuter.
5. Forma färsen till biffar, bryn i smör och olja och lägg på en plåt.
6. Borsta svampen och bryn den i smör och vitlök, salta och peppra.
7. Lägg svampen i en skål. Blanda i den finhackade schalottenlöken, crème fraiche, äggulor och parmesan. Smaksätt med salt och peppar. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen och stek i 15 minuter. Tiden beror på hur stora biffarna är. Använder man ren oxfärs kan man servera biffarna lite råa i mitten. Känn på kanterna. Sipprar det ut klar vätska är de färdiga.
8. Gör salladen under tiden: Riv salladen i grova bitar, halvera tomaterna och lägg i en skål, skala och skär squashen tunt.
9. Krama tomaterna i händerna så att kärnhuset kommer ut, lägg tomaterna med salladen och spara ”kärnhusvattnet” i en skål.
10. Blanda i alla ingredienserna till vinaigretten i tomatvattnet, salta och peppra.
11. Blanda ner squashen i salladen och vänd ner vinaigretten. Servera till biffarna.