Trerättersmeny för familjen

Jon tipsar:

MAT & DRYCK

För dig som vill laga menyn på bara en timme:

1 Börja med att skära upp ananasen. Du behöver den både till förrätten och desserten.

2 Fixa desserten så att du bara ­behöver värma på den och stoppa dit glassen eller vispgrädden när det är dags att äta den. Är du en showtjej eller -kille så kan du värma ananasen med colan, ta in till matbordet, släcka ljuset, slå på spriten och tutta på (och akta ögonbrynen).

3 Förrättssalladen kan göras helt klar och läggas upp på tallrikar eller i en skål. Den mår bara bra av att få gona sig en stund i dressingen.

4 Gör fisken sist så behöver du inte hålla den och riset varma så länge. Hinner den svalna så värm med en snabbis i mikron, typ 1 minut.

Förrätt: Sallad på glasnudlar, havsmix, salladslök, sockerärter och chili

4 portioner

Tid: 30 min

1,5 dl tärnad ananas

100 g risnudlar

200 g havsmix (frysta skaldjur, bläckfiskbitar, räkor)

100 g sockerärter

4 små salladslökar

1 stor röd chilifrukt

1 lime

3 msk fisksås

1 msk sesamolja

4 msk hackad koriander

Gör så här:

1. Skär bort toppen och botten på ananasen. Skär bort skalet. Dela den på höjden två gånger så att du får fyra kvartar. Skär bort den träiga innerbiten. Skär en av kvartarna i 2 cm tärningar. Resten använder du i desserten.

2. Koka upp vatten till nudlarna. Plumsa i dem, ta av plattan, på med lock och låt stå 3–4 minuter. Spola av med kallt vatten och låt nudlarna ligga i kallt vatten tills du ska använda dem.

3. Sjud havsmixen 3 minuter i rikligt med saltat vatten. Spola av med kallt vatten så att mixen svalnar direkt och låt rinna av.

4. Koka sockerärterna 1 minut. Spola av direkt med kallt vatten och låt rinna av. Skär i stora bitar.

5. Ansa och skiva salladslökarna.

6. Skölj och hacka chilifrukten. Ta med kärnorna om du vill ha det hett.

7. Lägg ananasen, nudlarna, havsmixen, sockerärterna, salladslökarna och chilin i en stor skål. Dressa med pressad lime, fisksås och sesamolja.

8. Smaka av – behövs det mer surt eller salt?

Hokifilé i kokosmjölk

4 portioner

Tid: 25 min

3 cm färsk ingefära

4 dl kokosmjölk

3 msk jordnötssmör

1 tsk sambal oelek

3 msk fisksås eller japansk soja

1 lime

4 portioner ris

500 g fryst hokifilé

1 dl torrostade jordnötter

1 dl rostad lök (finns färdig i påse)

Salt

Gurkröra:

2 dm gurka

4 msk hackad mynta

2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

1. Skala och riv ingefäran ner i en stor vid kastrull eller traktörpanna.

2. Koka upp ingefäran, kokosmjölken, jordnötssmöret, sambalen och fisksåsen. Rör om och smaka av med pressad lime och salt. Röran får gärna ha lite sting. Rör i mer sambal om den känns tam.

3. Sätt igång riskoket.

4. Skär fisken i portions­bitar och lägg i kokos­mjölken. Puttra försiktigt under lock. Hokin blir klar på 10 minuter.

5. Hacka nötterna under tiden.

6. Du hinner säkert också svänga ihop gurkröran: Skala gurkan och skiva den ganska tjockt.

7. Hacka myntan. Vänd ihop med gurkan och yoghurten i en skål. Salta försiktigt.

8. Servera fisken med riset och strö över den rostade löken och jordnötshacket. Gurkyoghurten får agera eldsläckare när det blir lite starkt.

Ananas libre

4 portioner

Tid: 5 min

1 ananas

2 msk smör

1 msk farinsocker eller vanligt socker

4 cl mörk rom

0,5 dl cola

1 citron

Vaniljglass eller vispgrädde

Gör så här:

1. Dela de renskurna ananas­bitarna (från förrätten) i tre delar så får du två till varje desserttallrik och – sicken tur! – en till kocken.

2. Stek ananasbitarna i smöret och sockret så att de blir lite brynta.

3. Häll i rommen och colan och puttra ett par minuter tills skyn blir lite simmig.

4. Smaka av med lite pressad citron.

5. Servera den varma ananasen med glass eller vispgrädde.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept