Kaffe – 5 fakta om den heta drycken

avNina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Kaffe – älskad het dryck.

Kaffe. Näst efter vatten är kaffe det vi helst dricker runtom i världen. Varje dag dricker vi cirka tre miljarder koppar kaffe. Finländarna dricker mest kaffe och vi svenskar kommer som god tvåa. Men vad vet vi om den bruna drycken? Här är fem fakta om kaffe du kanske inte hade koll på.

1. Kaffe – en av världens mest sålda råvaror

Visste du att kaffe är världens näst mest handlade råvara? Det är hisnande när man tänker på hur mycket kaffe vi faktiskt konsumerar. Vilket är då världens mest handlade råvara? Svaret är olja.

2. Vårt kaffe är hotat av klimatförändringar

Många av dagens kaffeodlingar är hotade på grund av de senaste årens klimatförändringar. Forskarna tror att området där kaffe kan växa kan komma att bli halverat inom bara några år. En lösning på problemet är att flytta kaffeodlingarna högre upp i bergen där där det är svårare att bedriva skogsskövling. En annan lösning är att vi köper hållbart och ekologiskt kaffe.

3. Kaffebönan är ingen böna

Namnet till trots så är en kaffeböna ingen riktig böna – det är faktiskt ett frö som växer inuti en frukt. Oftast innehåller frukten två frön, men ibland finns det bara ett. Dessa ensamma frön (eller bönor) sägs ha en rikare smak än frön med tvillingar.

4. Världens dyraste kaffe

Det är inte bara människor som gillar kaffe, frukten är också många elefanters favoritföda. Även den indiska palmmården (sibetkatt) föredrar kaffe, men bara de fylligaste frukterna. Men till skillnaden från elefanten så går det att ta tillvara på sibetkattens spillning.

Enzymerna i sibetkattens mage bryter nämligen ner skalet runt kaffebönan och sedan bajsar de ut fröna. Efter det plockas spillningen, bönorna tvättas och rostas. Detta blir i sin tur världens dyraste kaffe – Kopi Luwak – som säljs för över 6 000 kronor per kilo. Ett kaffe som sägs ha en lenare och mindre bitter smak än vanligt kaffe.

5. Snabbkaffe är äldre än vad du tror

Många tror att snabbkaffe är ett nytt påfund men faktum är att det första pulverkaffet togs fram i England redan på 1700-talet. Metoderna för att ta fram snabbkaffe har genom åren förädlats och det vi kallar för snabbkaffe i dag togs fram i slutet av 1800-talet. Snabbkaffet kom till Sverige 1942 och fick ett uppsving under 1950 och 60-talet när många svenskar fick en bättre ekonomi och i allt större utsträckning började att ägna sig åt friluftsliv.

Källa: Beans in cup

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kaffe

MER OM MAT & DRYCK