Konsten att grilla fisk

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Så grillar du fisk – bästa tipsen för att få den perfekt

Grillad fisk

Det här behöver du:

  • Brikettgrill, och gasolgrill (eller endast brikettgrill)

  • Den grillade laxen går på båda men den rökta är ofta omöjligt på gasol.

  • en laxsida

  • Spetskol

  • 1 Citron

  • Majonäs 

  • En knippe sparris

  • Hasselnötter

Så gör du:

  1. Skär ut två bitar att grilla och resten blir den rökta laxen. Den som skall rökas går på först. Se till att inte ha glöd under fisken och håll ner tempen under 120g vid rökningen.

  2. Tillsätt rökspån då och då. Svårt att ange tid här men om det bildas vita pölar på laxen är den klar och har ev gått något för länge.

  3. Den grillade laxen skall på ett hett inoljat galler och ha gärna lite olja även på skinnsidan som börjas grilla ca 70% av grilltiden. Detta förhindrar att biten fastnar och att köttet sätter sig för att tåla den återstående 30% av tiden.

  4. Vicka lite med tången för att kolla att den släpper men inte för tidigt. Dela spetskolen och grilla på hög värme tills dom blir snygga.

  5. Rosta hasselnötter i panna.

  6. Servera två sorters lax med grillad spetskål och hackade rostade hasselnötter samt grillad sparris.

  7. Pressa saften av en grillad citron över allt samt ett giv gott flingsalt.

1 av 2
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK