Bli vegan och fixa formen

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare har utvärderat tolv olika dieter

Foto: Thinkstock

Vill du komma i form efter sommaren – bli vegan.

Forskare har undersökt tolv olika dieter och kommit fram till att det mest effektiva att äta veganskt kost, rapporterar Daily Mail.

Skippa kolhydrater, ät proteinrikt eller fasta två dagar i veckan? Vill du komma i form så finns det en massa olika metoder att välja bland. Men hur hittar du egentligen rätt i dietdjungeln? Enligt ny, taiwanesisk forskning är vegansk kost den mest effektiva om du vill komma i favoritjeansen efter semestern, rapporterar Daily Mail.

I den nya studien deltog 1 151 personer som följde olika dieter i mellan nio till 74 veckor. De som åt vegetariskt gick ner 2 kilo mer än de som åt kött, medan de som åt veganskt gick ner ytterligare ett halvt kilo jämfört med vegetarianerna.

Fullkorn och grönsaker

Ru-Ti Huang, på E-Da Hospital i Taiwan, är en av forskarna bakom studien. Han menar att en förklaring till resultatet kan vara det rikliga intaget av fullkorn, frukt och grönsaker som finns i vegansk och vegetarisk kost. Både fullkorn och grönsaker har nämligen lågt GI-värde (glykemiskt index), som gör att blodsockret inte skjuter i höjden. Frukt å andra sidan är rikt på fibrer, antioxidanter, mineraler och skyddande kemikalier som finns naturligt i växter. Fullkorn innehåller dessutom fibrer som är bra för matsmältningen och gör att maten smälts långsamt i magsäcken. Näring från fullkorn kan också enkelt tas upp när maten transporteras genom tarmen.

Resultatet av studien är publicerat i Journal of General Internal Medicine.

Annika Jeppsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN