Zeinas sås till fisk är en succé
Zeinas sås till fisk är en succé

Zeinas ”skolmatssås” gör nostalgi-succé

4,5 (38 röster)

”Det går nästan inte att misslyckas”

Recept

Det var avsaknaden av vissa recept och en oväntad graviditet som var starten på bloggandet. Och tack vare enkla, inspirerade nyheter – samt ett par riktiga klassiker har Zeina Mourtadas mat gjort succé.
Panerad fisk med kall sås, ”skolmatssås”, är populär. Varje gång jag lagt upp den har det blivit stor uppståndelse, säger hon.

Har du någon maträtt du minns från skolbespisningen?

Kanske är det kycklingleverbiffarna, lapskojsen eller potatisbullarna som många minns med avsmak. Men det finns även några riktiga guldkorn i skolkökets matpalett – som mandelfisk eller panerad torsk med sås. Rätter som många minns med varma tankar.

– Jag älskade skolmaten och vissa rätter har man tagit med sig i livet. Just receptet med ”skolans fisksås” som jag kallar det är ett av mina mest populära. Och det är en typisk skolrätt som många upplever som nostalgisk, säger Zeina Mourtada, till Aftonbladet Mat&Vin.

Just såsen är rättens styrka och enligt Zeina är den perfekt – eftersom den bara är så ruggigt enkel att göra.

– Såsen är något som folk älskar och säger att de skedar upp massvis av. Den är så enkel: Det ska inte kokas eller nått , det är inget hacka, utan bara ösa i alla ingredienser i en skål och blanda.

Inte en tanke på att börja blogga

Zeina säger att hon alltid har gillat mat och matlagning, men det var bara en rad sammanträffanden som fick in henne på bloggandet.

– Det hela började med att jag blev med barn. Jag hade inte en tanke på att börja blogga – eller ens att bli med barn. Jag startade en matgrupp på Facebook och la upp matbilder dagligen. Det var mat som jag lagade åt min familj. Medlemmarna i gruppen gillade mina recept och efterfrågade dem. Då skapade jag "Zeinas kitchen" som en rolig grej för att kunna ha alla mina recept samlade på en plats.  Till en början var det inte alls proffsigt, men folk gillade det och när jag satsade på det så blev det helt ”crazy”.

Bästa matblogg – enligt svenska folket

Efter det gick det snabbt. Zeinas matblogg nominerades och vann med över 7 000 röster pris som folkets val vid utdelningen av Matbloggspriset 2015. Och det är enkelheten som gjort att hennes mat går hem i de svenska köken.

– Jag satsade mycket på bra recept som jag inte tyckte fanns och autentiska rätter som jag tyckte var svåra att hitta. Till en början satsade jag mer på recepten än utseendet, men nu har jag ryckt upp mig och satsar även där.

Och även om det är svårt att livnära sig på en blogg har hennes matfilosofi har öppnat flera dörrar. Zeina har numera en matkasse i samarbete med mat.se och i höst ska hon påbörja ett nytt spännande projekt.

– Jag ska hjälpa barn att hitta matpassion. Jag kommer hålla en kurs på fryshuset i Husby och hjälpa barn och ungdomar att hitta bättre matvanor. Det är något jag ser fram emot jättemycket.

Receptet på Zeinas ”skolmatfisk” hittar du här under.

En skolmatsklassiker som ger nostalgikänsla – samtidigt som den är både enkel och god. Receptet är för 6 personer.

Zeinas panerade fisk med ”skolmatsås”

  • Fisken

  • 6 vita fiskfiléer av valfri sort, djupfrysta eller färska
  • 2 ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl ströbröd
  • 1 msk citronsaft, från färsk citron
  • 1 tsk örtsalt, eller vanligt salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • smör, till stekning
  • Kall dillsås

  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl filmjölk , vanlig yoghurt eller crème fraiche
  • 0.5 dl majonnäs
  • 1 dl bostongurka
  • 1 kruka dill, finhackad och färsk (eller 1 paket djupfryst dill)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • svartpeppar, en nypa
  • Potatismos

  • 500 g potatis, mjölig sort
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt

Gör så här

Av: 

Felix Björklund

Källa: Zeina Mourtada /zeinaskitchen.se

LÄS VIDARE

Fiskgratäng med räkor och dill

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Zeina Mourtada

Tillbehör mat

Fiskrecept

Svenska recept

MER OM GODARE

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

Laga fisk i ugn från Sveriges bästa blogg

”Det är grymt gott och lätt”

30 min

Recept som hjälper dig att matsmarta

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

”Det kräver knappt något arbete alls”

Rensa kylskåpet – gör pytt i panna

Testa kalvragu med timjan och vitlök

1 h 30 min

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Cronut, rumla och backlavasemla – årets semmelnyheter är här

Så gör du veganska köttbullar i gräddsås

45 min

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

”Det är bland det godaste jag vet”

Olmås njutbara variant på en stroganoff

Allt du vill veta om semlor

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Picklade kantareller förgyller köttet

Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept

Tacopajen som har allt: ”Saftig och god”

50 min

Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min