Skippa klassikern – gör udda köttbullar

MAT & DRYCK

Fira köttbullens dag – med recept av köttbulls-experten: ”Jag har hundratals favoriter”

Foto: Claes Grahn-Möller tipsar om att göra smördegsinbakade köttbullar med roquefortost.

Tisdag den 23 augusti innebär köttbullens dag.

Skippa klassikern och fira med något annorlunda och gott; smördegsinbakade köttbullar med roquefortost.

– Köttbullen är möjligheternas maträtt, säger Claes Grahn-Möller, en av författarna till Köttbullsboken.

Foto: Claes Grahn-Möller.

Tisdagen den 23 augusti är ingen vanlig dag – då det är köttbullens dag. En som har stenkoll på hur dagen kan firas är Claes Grahn-Möller som både har skrivit en kokbok om köttbullar och är en av skribenterna bakom Köttbullsbloggen.

Berätta, hur kom det sig att ni skrev en kokbok och började blogga om köttbullar?

– Vi tre som ligger bakom bloggen och boken är lika galna i köttbullar och lika galna i köket. När vi väl började snacka om idén var det omöjligt att låta bli. Vårt uppdrag för köttbullen kommer att pågå länge än, berättar han.

Vad är det du gillar med köttbullar?

– Köttbullen är möjligheternas maträtt. Samtidigt som vi har fantastiska traditioner i Sverige, går det att leka med receptet hur mycket som helst. Tro mig; det går att göra fantastiska köttbullar för galabruk, likaväl som man kan förändra vardagsbullarna i grunden.

Vilken typ av färs föredrar du?

– Jag vill att färsen ska vara så kallad 70-30 färs. 70 procent högrev och 30 procent fläskarre (färsk) mald i kvarn med 2-4 mm skiva. Det extra fettet från fläsket gör bullarna saftiga och smakliga.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör när man gör egna köttbullar?

– Det är tveklöst att man steker dem för länge helt enkelt. Då släpper fettet och dom blir torra och hårda.

 Vilka knep finns för att lyckas med köttbullarna?

– Våga experimentera. Med mod i köket är hälften redan vunnet. Om du gillar en viss ingrediens, testa att kombinera den med köttbullar på något vis. För det andra: var noga med råvarorna. Det är alltid roligast att laga mat med fina, färska ingredienser.

”Ovanlig variant”

Dagen till ära bjuder Claes på ett av sina favoritrecept när det gäller köttbullar.

– Jag har hundratals favoriter. Men vad sägs om en litet ovanlig variant? Smördegsinbakade köttbullar med roquefortost.

Till sist, köper du hem färdiga, frysta köttbullar? Går det att piffa till dem?

– Det ska vara i yttersta tidsnöd i sådana fall. Det försöker jag undvika. Det värsta är ju att det luktar fis i hela huset när man öppnar förpackningen, det rimmar illa med köttbullarna som kulturarv. Med litet planering kan man få hemgjorda köttbullar att fungera i vardagen, så slipper man piffa till den sekunda varan.

Här under får du receptet till smördegsinbakade köttbullar med roquefortost.

Smördegsinbakade köttbullar med roquefort

Foto: Omslaget på köttbullsboken.

Det här behöver du:

1 kg kalvfärs, ny- och finmald

1 dl ströbröd

1,5 dl grädde

2 ägg

Smördeg (Se receptet här under)

Så gör du:

Gör köttbullarna, men stek dem inte. Gör dem dessutom något mindre än vanligt.

Skär rutor ur smördegen, cirka 10x10 cm.

Lägg på en skiva roquefort som är cirka 1/2 cm tjock och lägg en rå köttbulle ovanpå.

Vik över smördegen och kläm åt smördegskanterna ordentligt. Klipp eller skär bort överflödig smördeg. Klipp eller skär bort överflödig smördeg. Räkna 3-4 köttbullar per person.

Lägg smördegspaketen med den släta sidan upp (vecken nedåt), på smörad plåt eller på smörpapper. Pensla med färsk grädde. Baka i ugnen i 200 grader i cirka 9-10 min. Klart!

Smördeg:

Det här behöver du:

500 gram vetemjöl

2 dl vatten

2 tsk salt

1/4 dl vitvinsvinäger

50 gram smält osaltat smör

400 gram osaltat smör, väl kylt.

Gör så här:

Slå ut 500 g mjöl på arbetsytan och gör en grop i mitten. Häll i vatten, salt, vinäger och smält smör.

Arbeta ihop med fingertopparna. Använd vänster hand till att gradvis baka in mjöl och blanda väl.

Recept: Köttbullsboken av Claes Grahn-Möller, Ralph Lindgren, Hans-Olov Öberg 

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept