Vin-mästaren: ”Det är gott och lyxigt”

avMadeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Letar du efter ett rött eller vitt vin? Här delar stjärnskottet Béatrice med sig av sina tips

Foto: Svenska Brasserier
Béatrice Becher har vunnit flera fina priset som sommelier. Här på Aftonbladet Mat & Vin delar hon med sig av två favoritviner som hon gärna dricker.

Stjärnskottet Béatrice Becher, 27, har vunnit SM och Nordiskt mästerskap som sommelier.

Här tipsar hon läsarna om två favorit-viner.

–  Gillar du vita viner kommer du älska det här vinet, säger hon om Sancerre Les Roches.

27-åriga Béatrice Becher har firat stora framgångar som sommelier de senaste åren. 2014 vann hon de Nordiska Mästerskapen och innan har hon segrat i SM. 2014 utsågs hon även till årets vin-profil av föreningen Munskänkarna.

Nu jobbar hon som vinkonsult och hjälper både restauranger och importörer. Dessutom hörs hon i podden ”Vinpratarna” där hon pratar om vinregioner, vin-skvaller och allt som händer inom branschen.

”Jag älskar Österrike”

För Aftonbladet Mat & Vin har Béatrice Becher plockat ut två favoriter. Det röda vinet heter Markowitsch, från Österrike.

– Det här röda vinet är gjort på druvsorten Pinot Noir. Anledningen till att jag valt det här vinet är att jag älskar Österrike som vin-land. De producerar så hög kvalité på både röda och vita viner. Och just Pinot Noir är en ganska knepig druvsort, men jag tycker att de lyckas väldigt bra och just för ett vin som kostar 99 kronor.

– Det är mjukt och bärigt vin. Vinet har en fin krydda, men det är ändå en frisk syra. Det är mjukt och har en bra struktur.

Vad kan passa att äta till?

– Jag skulle rekommendera att servera det här vinet lite svalare. Inte för varmt, utan om man kan komma ner till 16-17 grader. Så kan det här vinet vara en läskande apéritif till kallskuret. Annars skulle jag gärna äta en heltstekt kyckling med massa goda rotfrukter. Sötman från rotfrukterna passar utmärkt med den fina pinot-bärigheten.

Lyxigt vitt vin

När det gäller vitt vin, vill hon tipsa om en nyhet från Systembolaget; Sancerre Les Roches

– Det är ett fantastiskt gott och krispigt vitt vin. Det är en Sancerre som är gjord på druvsorten Sauvignon Blanc som är en druvsort som man antingen älskar eller hatar. Den här producenten har fått upp mina ögon för Sauvignon Blanc.

– Det är ett vitt vin som är väldigt torrt. Vinet är mineraldrivet och aptitretande. Smak av citrus, lime och kalksten. Vinet är läskande med en lång och finish. Det är ett vin som du inte behöver dricka till helgen, utan du kan gärna lägga undan och spara det.

Vad rekommenderar du för mat?

– Det är ett elegant vin så jag vill äta en elegant maträtt. Sushi, sashimi eller skaldjur. Gärna färska skaldjur.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Vin

MER OM MAT & DRYCK