Här äter eleverna macka med larver
Uppdaterad 2016-02-17 | Publicerad 2016-02-16
Testar framtidens lunch: ”Är väldigt klimatsmart”
Här testar skoleleverna framtidens lunch.
Bröd – med insekter som pålägg.
– Jag trodde att det var många barn som inte ville prova, men det var många som ville smaka, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet som ligger bakom kampanjen.
Det är Brödinstitutet som tillsammans med kocken Paul Svensson och bagaren Johan Sörberg rest runt till några av landets skolor under februari månad och bjudit på den något annorlunda lunchen; bröd med insekter.
– Det här är ett initiativ från oss. Vi vill betona vad som är bra att äta. Det är få människor som vet att bröd är väldigt klimatsmart. Vi har valt att lyfta fram brödet i en måltid och till detta har vi det man tror kan bli framtidens pålägg; insekter och alger, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet.
”Inte bara bröd och insekter”
Hon blev överraskad över att barnen var positivt inställda och smakade på insektssmörgåsen.
– Jag trodde att det var många barn som inte ville prova, men det var många som ville smaka. Vi hade ett gott bröd och ett gott pålägg, så det var inte bara bröd och insekter.
Så barnen gillar insektsmacka?
– Ja det verkar så och oavsett vilket bröd man äter så är det klimatsmart.
– Forskarna är överens om att vi måste ändra våra matvanor. Vi lever som om vi hade 3,7 jordklot där matvarorna utgör en stor del. Ändrar vi inte våra matvanor så blir det problem och då måste vi äta det som är klimatsmart. Då är bröd en sådan sak och insekter påstås bli det.
Kändes det som om barnen förstod ert budskap?
– Ja de tycker jag, de har sådana antenner mot hållbarhetstänket. De föds med det här tänket och får lära sig att källsortera när de går på dagis.
– I dag är det mycket debatt om vad man inte ska äta, men det finns mycket som är bra mat som vi ska äta. Alla vegetabilier är bra att äta. Bröd ingår där, baljväxter samt frukt och grönsaker som inte flygs hit är bra.
Här kan du se klippet när eleverna smakar på insektsmackan. (Länk till Facebook)