Helstekt kalkon till Thanksgiving
Så gör du godaste kalkonen till högtiden Thanksgiving
Nu är det dags för Thanksgiving, och då bjuds det på helstekt kalkon i många amerikanska hem. Här är ett recept på hur du lyckas med din kalkon..
Helstekt kalkon med irländsk fyllning
Ingredienser till utsidan:
1 kalkon, helst färsk, annars tinad, cirka 5 kg
1 citron
1/2 dl smält smör
Salt
Peppar
Kinesisk soja
Ingredienser till fyllningen:
2 dl finsmulat vitt bröd
2 dl calvados
1 msk salt
1 tsk peppar
2 gula lökar, finhackade
3 äpplen, finhackade
2 dl färska örter, till exempel salvia, oregano, timjan och persilja, hackade
Gör så här:
Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och stoppa den inuti kalkonen.
Bind ihop lårbenen. Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. Lägg kalkonen i en ugnsfast form.
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. Salta och peppra.
Stek i ugnen, 225 grader, i 30 minuter med bröstsidan uppåt. Ta ut och sänk temperaturen till 175 grader. Häll på vatten och lägg i lök, morätter och enbär i formen. Vänd på kalkonen (nu med ryggsidan uppåt).
Sätt in i ugnen. Beräkna 30 minuters stektid per kilo kalkon, innertemperaturen på bröstköttet bör vara 65 grader och 75 grader på lårköttet.
Vänd kalkonen sista halvtimmen (med bröstsidan uppåt) för att få fin färg.
Låt kalkonen vila under folie en stund innan du skär upp den. Servera fyllningen som tillbehör.
Undrar du varför andra högtider firas?
Påsken: Här är påskens ursprung
Valborg: Därför firar vi varje år
Kristi himmelsfärd: Därför firar vi Kristi himmelsfärdsdagen
17 maj: Här är varför norrmännen firar syttende mai
Pingst: Därför firar vi pingst
Ramadan: Därför firas den muslimska högtiden varje år
Mors dag: Därför firar vi mamma
Nationaldagen: Här är varför vi firar Sveriges nationaldag 6 juni
Midsommar: Därför firas högtiden
Halloween: Så firar vi högtiden och därför
Alla helgona: Därför tänder vi ljus för de döda
Jul: Därför firar vi jul