Grillad lax med kryddrub

MAT & DRYCK

Grillad lax är populärt, det gäller att vara försiktig så att fisken inte blir överstekt.
Låt gärna fisken halstras snabbt på gallret och behåll lite rå kärna, det blir både godare och saftigare.
Med en härlig kryddrub får fisken extra mycket smak, variera kryddor efter vad du tycker är gott eller vad du har hemma.

1 av 3 | Foto: Elvira Pihl
Grillad lax med kryddor

Lax med kryddrub:

Lax:

600 gram laxfilé (av fin kvalitet, t.ex. Salma eller Fröya)

0,5 dl salt

Rimlag:

5 dl vatten

1 tsk olivolja

Kryddrub:

1 msk dillfrö

1 msk rosépeppar

1 msk fänkålsfrö

1 krm chiliflakes

skalet från en citron

3 kvistar färsk dill

Gör så här:

  1. Blanda vatten och salt till en rimlag och lägg i fisken. Låt fisken rimma i 10 minuter. Detta gör att fisken får jämn fin sälta och håller ihop bättre på grillen.

  2. Mortla de torra kryddorna till ett pulver och lägg på ett fat.

  3. Pensla fisken med lite olivolja och vänd i kryddblandningen så att kryddorna fastnar på hela fisken.

  4. Grilla fisken på medelvärme, 1 minut på varje sida. Låt sedan fisken vila två minuter i indirekt värme.

  5. Lägg fisken på ett fat och strö över hackad dill och rivet citronskal.

  6. Klart!

ARTIKELN HANDLAR OM