Svarta bönburgare med gruyèreost

Foto: MARTIN NORDIN
Svarta bönor, gruyère och lök.
MAT & DRYCK

Så här gör du en god bönburgare.
En Svart bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök.
När bönburgarna är klara klickar du på en generös sked med karamelliserad lökröra.

Svarta bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

6 burgare

6 dl kokta svarta bönor

Raps- eller jordnötsolja att steka i

1 dl finhackad gul lök

1 tsk milt chilipulver, till exempel Piment De Espelette

1 tsk rökt paprikapulver

3 msk bbq-sås

1 dl rostade valnötter

2 msk finhackad koriander

1 dl kokt svart ris

1 dl pankoströbröd

Karamelliserad lökröra:

2 medelstora gula lökar

2 msk smör

1 msk rödvinsvinäger

Till servering:

120 g gruyèreost

6 hamburgerbröd

Smör

Romansalladsblad

Gör så här:

1. Spola bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills löken har fått färg, och är på gränsen till bränd.

3. Dra ner plattan till medelvärme och lägg i chili- och paprikapulvret och rör om så att chilin fördelas jämnt. Tillsätt bbq-såsen, rör om och ta sedan stekpannan från värmen.

4. Hacka valnötterna och lägg dem i en skål tillsammans med koriander, ris, pankoströbröd och bönor. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt den frästa löken och rör om så att allt blandas.

5. Ta en handfull smet i taget och forma sex runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.

6. Lökröra: Skala och hacka löken. Lägg lökhacket och smöret i en kall kastrull. Värm upp på medelvärme och lägg på locket. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var femte minut i 30–40 minuter. Kolla så att det inte bränner vid – om du märker att det börjar bli för torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.

7. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.

8. Värm ugnen till 180 grader.

9. Värm upp några matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Stek biffarna i några minuter på båda sidor tills de har fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsform. Lägg några ostskivor på varje biff och grilla i ugnen tills osten har smält.

10. Pensla lite smör på brödens snittyta och grilla bröden ugnen i några minuter tills de fått fin färg.

11. Lägg en biff i botten på varje bröd. Lägg på ett salladsblad och klicka på en generös sked av lökröran.

Recept från Gröna burgare av Martin Nordin (Bonnier Fakta).