Ladda järnet - det är våffeldag

Bästa recepten på våfflor – mattips för riktigt frasiga och fluffiga

Foto: Felix Frank
Vinnaren av Sveriges mästerkock 2016, Catarina König delar med sig av sina bästa recept på våfflor

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Våffeldagen 2019 firas den 25 mars, då är det dags att dra fram våffeljärnet och fira med våfflor.
En klassisk våffla, frasiga hjärtan eller dom mer fluffiga belgiska våfflorna?
Catarina König, vinnaren av Sveriges mästerkock 2016, bjuder på sina tips på hur du bäst lyckas.

Catarinas tre bästa recept på våfflor

Belgiska våfflor – riktigt fluffiga med vanilj som toppas med lättvispad grädde, bär och lönnsirap.

Foto: Catarina König
Belgiska våfflor med vanilj

Chokladvåfflor – med kakao och vit choklad serveras med grädde, dulce de leche och banan.

Foto: Catarina König
Chokladvåffla med dulce de leche, grädde och banan

Glutenfria våfflor – En mer matig variant som serveras med löjrom, crème fraiche och rödlök.

Foto: Catarina König
Glutenfria belgiska våfflor med löjrom och crème fraiche.

Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen

Som dagen kallades förr, omformades i folkmun till Våffeldagen vilket är anledningen till att hela Sverige äter våfflor just denna dag.

– Jag tycker att det absolut godaste är lättvispad grädde, färska hallon och blåbär med lönnsirap medan mina barn gillar det kanske allra mest klassiska, glass och sylt på sina våfflor, berättar Catarina König, vinnare av Sveriges mästerkock 2016.

Mer än bara sylt och grädde

Men det är inte bara våfflor med sylt och grädde som gäller, det finns många sätt att variera sig och hitta nya spännande smaker.

– Man kan använda ett grövre mjöl och skippa sockret om man vill göra matigare våfflor. Jag brukar göra löjromsvåfflor med ost i smeten och toppa med syrad grädde, löjrom och hackad rödlök. Eller riva ner en kokt rödbeta i smeten och servera med chèvrecrème, ruccola och pinjenötter, säger Catarina.

Är du ändå lite mer traditionellt lagd och föredrar dom lite mer söta våfflorna finns flera smarriga alternativ.

– När jag gör våfflor gör jag gärna belgiska våfflor som är lite större och maffigare än vanliga frasvåfflor. Jag brukar också göra chokladvåfflor med kakao och vita chokladknappar i smeten och sedan toppa med dulce de leche, grädde och banan.

Snåla inte med smöret

Förutom att inte snåla med smöret har Catarina ett oväntat trick att ta till för att lyckas så bra som möjligt med själva gräddningen.

– Ett tips är att ha iskallt bubbelvatten i smeten, när det kalla möter det varma blir våfflorna extra frasiga.

Foto: Johnér
Gör fler goda varianter att duka upp till våffeldagen

Varianter på våfflor

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Högtider

Efterrätt