Ladda järnet - det är våffeldag

1 av 3 | Foto: Felix Frank
Vinnaren av Sveriges mästerkock 2016, Catarina König delar med sig av sina bästa recept på våfflor
MAT & DRYCK

Frasiga hjärtan eller fluffiga belgiska våfflor?
Nu är det snart dags att dra fram våffeljärnet och fira våffeldagen.
Vinnaren av Sveriges mästerkock Catarina König bjuder på sina tips på hur du bäst lyckas med dina våfflor.

Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen, som den kallades förr, omformades i folkmun till Våffeldagen vilket är anledningen till att hela Sverige äter våfflor just denna dag.

– Jag tycker att det absolut godaste är lättvispad grädde, färska hallon och blåbär med lönnsirap medan mina barn gillar det kanske allra mest klassiska, glass och sylt på sina våfflor, berättar Catarina König, vinnare av Sveriges mästerkock 2016.

Mer än bara sylt och grädde

Men det är inte bara våfflor med sylt och grädde som gäller, det finns många sätt att variera sig och hitta nya spännande smaker.

– Man kan använda ett grövre mjöl och skippa sockret om man vill göra matigare våfflor. Jag brukar göra löjromsvåfflor med ost i smeten och toppa med syrad grädde, löjrom och hackad rödlök. Eller riva ner en kokt rödbeta i smeten och servera med chèvrecrème, ruccola och pinjenötter, säger Catarina.

Är du ändå lite mer traditionellt lagd och föredrar söta våfflor finns flera smarriga alternativ.

– När jag gör våfflor gör jag gärna belgiska våfflor som är lite större och maffigare än vanliga frasvåfflor. Jag brukar också göra chokladvåfflor med kakao och vita chokladknappar i smeten och sedan toppa med dulce de leche, grädde och banan.

Snåla inte med smöret

Förutom att inte snåla med smöret har Catarina ett oväntat trick att ta till för att lyckas så bra som möjligt med själva gräddningen.

– Ett tips är att ha iskallt bubbelvatten i smeten, när det kalla möter det varma blir våfflorna extra frasiga.

Foto: Catarina König
Mästerkocken Catarina Königs fluffiga vaniljvåfflor med bär och grädde

Här är Catarinas tre bästa recept på våfflor

Glutenfria våfflor med löjrom

Matiga våfflor serveras med löjrom, crème fraiche och rödlök.

Himmelska chokladvåfflor med dulce de leche

Chokladvåfflor med kakao och vit choklad serveras med grädde, dulce de leche och banan.

Fluffiga vaniljvåfflor

Belgiska vaniljvåfflor som toppas med lättvispad grädde, bär och lönnsirap.

Foto: Johnér
Magiskt goda våfflor.

Och här är fler härliga recept

Matiga våfflor med rom och rödlök

Våfflor med grädde och sylt – visst är det gott, men det finns fler sätt. Fira våffeldagen med en hel våffelmiddag - romvåffla med rödlök

Våffla med skagenröra

Toppa våfflorna med klassisk skagenröra så får du en god och mer mättande måltid.

Våfflor med kardemumma till helgfikan

Toppa med lättvispad grädde och färska hallon - och njut.

Våfflor med ljummen kolakräm

Testa något nytt till våffeldagen och servera dem med knappt tinade bär och ljummen kolakräm.

Våfflor med bär och vispad grädde

Enkelt och magiskt gott. Blir lite festligare och smakar lite friskare än med den vanliga söta sylten.

ARTIKELN HANDLAR OM