Glutenfri Oscar II tårta

Foto: Björn Lindahl
En riktig klassiker - mandeltårtan som blir glutenfri med detta recept.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Detta är en glutenfri variant på bakdrottningen Birgitta Rasmussons Oscar II tårta. Birgitta maler sina sötmandlar själv, men här använder vi färdigt mandelmjöl.

12 bitar

Oscar II tårta

Tårtbotten:

100 g mandelmjöl (cirka 2 dl)

1 ½ dl socker

4 äggvitor

Mandelcrunch:

¾ dl socker

20 sötmandlar

Fyllning:

4 äggulor

2 dl vispgrädde (laktosfri om så önskas)

1 dl socker

150 g smör (laktosfritt)

Garnering:

Cirka 50 g mandelspån

Gör så här:

Börja med bottnarna. Smörj ett bakplåtspapper med lite smör eller neutral olja och lägg det på en plåt.

Blanda ihop mandelmjöl och socker. Vispa äggvitorna (men släng inte bort äggulorna, de ska användas till fyllningen) till ett hårt skum. Blanda ner skummet i mandelmjölsocker-mixen. Blanda försiktigt, helst för hand, men se till att det blir en jämn och fin smet.

Bred ut smeten på bakplåtspappret i två runda bottnar, cirka 20 centimeter i diameter (om man vill kan man som Birgitta Rasmusson rita upp två cirklar på bakplåtspappret i förväg så blir det lättare att få till rätt storlek på bottnarna.) Ställ in plåten i ugnen, 175 grader, och grädda i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mandelcrunch: Smält sockret i en stekpanna och blanda i mandlarna. När allt socker har smält och blandats med mandlarna, häll upp smeten på ett bakplåtspapper och låt den stelna. Men var försiktigt, smeten blir supervarm. När den är riktigt hård, slå sönder den till småbitar, gärna i en mortel. Ställ åt sidan.

Till fyllningen: Blanda äggulor, grädde och sockret i en kastrull. Sjud under vispning några minuter tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna.

Blanda krämen med mandelcrunchen.

Rosta mandelspånen hastigt i het panna, de ska bli lite gyllene till färgen.

Nu till det riktigt roliga – tårtbygget! Lägg en av bottnarna på ett stort fat. Bred ut hälften av krämen/ fyllningen över, lägg på den andra bottnen och bred ut resten av krämen/fyllningen. Toppa med de rostade mandelspånen. Klart! Tårtan kan serveras genast, men vinner mycket på att stå svalt ett par tårtar.

ARTIKELN HANDLAR OM