Crostini – med tre goda röror

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

– Crostini är små välrostade läckerheter. Här i tre varianter – krämig olivröra med ett stänk av citron, en med mozzarella, tomat och basilika och en god sköning med en klick ricotta och räkor, säger Paolo Roberto.

Foto: Emma Mattsson
Crostini med tre olika topping.

Crostini med tapenade

Crostini con crema di olive

Antal: 4–6 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 4–6 skivor baguette

  • 1 dl svarta urkärnade oliver

  • 2 sardellfiléer, inlagda i olja

  • 2 tsk kapris

  • 1 liten vitlöksklyfta

  • 1 tsk färsk timjan, repad

  • 2 stjälkar basilika

  • Ca 3 msk olivolja (2+1 msk)

  • 1 msk citron, färskpressad saft

  • 1 nypa smulad peperoncino (torkad chili)

  • Salt och svartpeppar

  • Olivolja till pensling

  • Finhackad persilja för att strö över

  • Ev. grovmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Hacka oliver, sardeller, kapris, vitlök, timjan och basilika med en mixerstav eller i en matberedare. Tillsätt olivolja (2 matskedar) droppvis. Rör om och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

  3. Skiva baguetten och pensla skivorna på båda sidor med olivolja (cirka 1 matsked), smaksatt med en nypa peperoncino. Lägg dem på en ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper, och grilla dem i övre delen av ugnen tills de fått lite färg.

  4. Pensla bröden med ytterligare lite olivolja, fördela olivröran på brödet och toppa med lite persilja. För den som önskar, strö över lite grovmalen svartpeppar.

Crostini med ricotta smaksatt med citron och räkor

Crostini con crema di ricotta con gamberi

Antal: 4–6 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 4 skivor baguette

  • 150 g ricotta

  • 100 g skalade räkor

  • 0,5 citron, pressad saft och fin rivet skal

  • Ca 2 msk gräslök, finskuren

  • Olivolja

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Låt ricottan rinna av och lägg den i en skål. Blanda i räkor, citronsaft, rivet citronskal, gräslök, salt och peppar.

  3. Skiva baguetten och pensla skivorna på båda sidor med olivolja. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och grilla dem på båda sidor tills de fått lite färg.

  4. Pensla bröden med ytterligare lite olivolja. Smaka av ricottakrämen med salt, peppar och citron, fördela den på crostinin. Toppa med en räka och en liten citronskiva.

Crostini med tomat, mozzarella och basilika

Crostini con pomodoro, mozzarella e basilico

Antal: 4–6 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 4 skivor baguette

  • 4 mogna tomater • 125 g mozzarella, skuren i små bitar

  • 0,5 dl färska basilikablad, grovstrimlade

  • Ca 4 msk olivolja

  • 1 vitlöksklyfta

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.

  2. Skölj och kärna ur tomaterna och skär dem i små bitar. Lägg tomat- och mozzarellabitarna i en skål. Blanda försiktigt i olivolja salt och peppar. I samband med serveringen blandas basilikabladen i.

  3. Skiva baguetten och pensla brödskivorna på båda sidor med olivolja. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och grilla dem på båda sidor tills de fått lite färg.

  4. Gnid ovansidan på brödet med en delad vitlöksklyfta. Pensla bröden med ytterligare lite olivolja och fördela tomat-, mozzarella- och basilikaröran på bröden. Toppa med basilikablad

ARTIKELN HANDLAR OM