Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept

Tareq Taylor har fyllt en hel kokbok med favoriter.
Tareq Taylor har fyllt en hel kokbok med favoriter.

Matlagningen är navet i Tareq Taylors liv. Han älskar att bjuda andra på mat men snor gärna ihop en enkel pasta till sig själv. Nu har han samlat sina absoluta favoritrecept i en ny kokbok som naturligtvis heter just, Favoriter.

En hel kokbok med bara favoriter, hur kom du på den idén?

– Jag ville göra en inspirerande bok som fungerar i vardagen, en go to-bok, vill jag baka kanelbullar eller göra en inläggning så finns alla recept på samma ställe. Jag har samlat ihop recept från elva år tillbaka fram till i dag och försökt komplettera dem med recept på sådant som dyker upp i mitt kök hela tiden.

Tareq Taylor samlar på kokböckerna och använder dem ofta hemma i sitt kök. Men i bland kan det vara svårt att komma ihåg var just det receptet han vill ha kommer ifrån.

– Jag ville samla ihop de 20–30 recept som snurrar hemma hos oss, så det här är vad vi äter. Jag älskar husmanskost och det arabiska köket. Maklobi hade jag med i min allra första kokbok och det receptet har använts i släkten sedan jag var barn. Hemma hos min pappa står alltid en maklobi på bordet och jag behöver knappt läsa receptet längre. Är jag sugen på något riktigt gott så blir det väldigt ofta maklobi eller en coq au vin.

Receptet på coq au vin har också funnits i släkten länge. Det är Tareqs morfars recept och numera skulle han kunna laga till den med ögonbindel.

– Jag har plockat godbitarna ur mina sex kokböcker och lagt till flera nya favoriter.

Minnen är ofta starkt förknippade med mat och det sägs att doftminnet är ett av våra allra starkaste och tydligaste minnen.

– Maklobin är en sådan doft som alltid kommer att finnas där. Man visste när pappa skulle laga Maklobi, när jag kom in i huset så doftade det stekt blomkål. Min bror och jag var alltid framme och snodde åt oss härligt gyllenbrun stekt blomkål med lite citron och lite salt innan den hamnade i grytan. Det är fortfarande bland det godaste jag vet.

Kompisarna i skolan tyckte blomkål var äckligt och att det luktade fis. De hade aldrig ätit stekt blomkål men när de fick smaka så blev det något helt annat än den tråkiga kokta blomkålen.

Vad är lyckomat för dig?

– Det är det som på engelska kallas för comfort food, det går inte riktigt att översätta. För mig är det gryträtter från barndomen, när man äter dem så känner man att det här är så mysigt och härligt. Eller söndagsmiddagarna där alla samlas runt maten och bara är. Det är något av det bästa som finns. Jag älskar verkligen att gå på restaurang och fine dining men det är inte comfort food, det är en helt annan upplevelse och det ska det få vara också.

De flesta svenskar har runt tio recept som går på repeat, du har 20–30, hur kommer man ifrån de här slentrianrätterna?

– Man måste bestämma sig bara. I början när jag köpte kokböcker så tittade jag på bilderna och så lagade jag maten med bilderna som inspirationskälla. Och det funkade fint i yrket också. Men jag insåg också att jag smakade bara min egen mat om och om igen, bara det att den såg annorlunda ut. Så jag började följa recepten slaviskt och det blev en helt annan upplevelse. När jag gjord det fick jag någon annans smakpalett på tallriken och det var något jag missat tidigare.

Tareq Taylor menar att när man lagar sina egna rätter så känner man igen smakerna, man vet exakt hur mycket salt och kryddor man tar och vilka kryddor man kanske undviker.

– När man följer ett recept så kan man hitta tillbaka till de där kryddorna man brukar undvika. Och upptäcka att det kan smaka på ett annat sätt, säger Tareq Taylor. Och då kanske man hittar nya favoriter.

Vad har du alltid i kylen?

– Ägg, det är världens bästa, ganska mycket grönsaker och ost. Och jag har en uppsjö med burkar som jag inte alltid vet vad det är för någonting, det är sylt och inläggningar och allt möjligt.

Vet Tareq Taylor inte vad han ska laga så blir det oftast en pasta, det tycker han är en perfekt form av pytt i panna. Då använder han det som finns i kylen och ofta blir det väldigt gott.

Hur viktig är egentligen matlagningen för dig?

– Det är navet både i mitt yrkesliv och i mitt privatliv. Jag har hängt i köket med mamma sedan jag var liten. Hon var så tillåtande och skällde aldrig på mig för att det blev rörigt eller att det blev en kladdig sockerkaka varje dag.

Men det var morfar som satte kockyrket på kartan när Tareq var runt tio år. Morfar var inte kock utan brittisk konsul i Malmö, en strikt brittisk gentleman som drömde om att bli kock men han tålde inte värmen och svimmade i restaurangköket när han försökte.

– Morfar var min hjälte när jag var liten så då bestämde jag mig för att jag skulle bli kock, säger Tareq Taylor.

Tröttnar du på att laga mat någon gång?

– Nej, jag kan tycka att det är tråkigt att laga mat bara till mig själv. Jag älskar att laga mat till andra och sätt maten på bordet och se när andra blir glada av den. Jag kan stå och laga mat i timmar och så slafsar de i sig maten på tio minuter men jag kan ändå tycka att det är värt det.

Vad lagar du till dig själv?

– En enkel pasta med väldigt mycket chili, parmesan, tomater grönsaker och örter. Eller så gör jag en omelett, det ska gå fort som fan.

Har du någon paradrätt?

– Jag tycker att jag lagar en rätt bra coq au vin, den bjuder jag gärna på. Och så gör jag en sötpotatiscurry som jag älskar. Gryträtter över lag tycker jag är underbara att bjuda på. Jag kan lägga mycket energi på grytan och sedan när den är färdig kan jag ägna mig åt gästerna.

Har du någon superfavoriter bland favoriterna?

– Den var svår. Men bland bakrecepten är jag väldigt stolt över kanelbullarna, det receptet har jag utvecklat själv och det har blivit en superhit. De är riktigt bra.

Tareq bläddrar i boken och suckar.

– Dillkött, det är ju så gott. Jag blir hungrig när jag bläddrar här. Det är as-svårt att välja en rätt men ska jag välja något så blir det nog madras curryn med sötpotatis, men ska jag välja något med kött så blir det coq au vin eller ossobuco, eller nä, dillköttet kanske. Nej, jag väljer dillkött och kanelbullar! Det är så gott.

Vad ska du äta i kväll?

Vi ska äta fisk. Min fru har fyllt femtio och vi ska fira lite. Jag har köpt skrubba, den är lite rolig för den får vi som bifångst här nere men det är en fantastisk liten plattfisk. Det blir lite enkelt med potatis och någon fänkålshistoria, jag har inte riktigt bestämt mig än.

Tareq med sin nya kokbok Favoriter.
Tareq med sin nya kokbok Favoriter.

Tareq Taylor

Bor: Malmö.

Ålder: 50 år

Yrke: Kock, krögare, programledare, kokboksförfattare och föreläsare.

Aktuell med: Kokboken Tareq Taylors favoriter, tv-programmet Lyckomaten och Tareq Taylors craft gin.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN