Matuppläggningen som kan locka barnen att äta
Ubåtsskrovmål, fruktuggla eller flygande grönsaker – sju inspirerande tips
Matvägrande barn är inte kul, men kanske en rolig presentation kan locka till sig det mest bestämda lilla barn.
Här är sju inspirerande tallriksuppläggningar.
Alla barn är olika och har olika aptit men inga är så svåra att övertala som barn som bestämt sig för att de inte vill äta det som ligger på tallriken.
Ett trick som kan fungera är att skapa något fin av maten. En uggla med vingar av jordgubbar, en u-båt av ost och skinka eller den sötaste lilla plättnalle.
Nu är det inte alltid det finns tid till konstnärlig kreativitet men det kan ändå vara värt att testa någon gång, det kan gå fortare än en tröstlös övertalningskampanj.
Brödbilen
Den här bilen har bara ett mål – magen. Bröd, ost, gurka och tomat sladdar med tjutande sirener in i munnen och vidare ner i magen.
Fruktuggla
Den söta ugglan vaktar gröten, klarar du av att smygäta den utan att ugglan upptäcker dig? Eller måste du äta ugglan först? Vingar av skivade jordgubbar, kropp av hallon, näbb och fötter av mango och ögon av kiwiskivor och blåbär.
Ubåtsskrovmål
Kan man verkligen äta en hel ubåt? Ost, gärna mozzarella, skinka, morötter, tomat, vindruvor, rucola och några duttar gräddfil skapar en magisk undervattensvärld.
Påläggskalvar
Frukostteatern serverar rufsigt osthår, nyfikna gurkögon och söta tomatmunnar på ost och skinkunderlägg.
Mors lilla Olle
Öga mot öga med en björn måste man vara modig om man ska våga äta blåbärsögon och bananöron, vågar du? Ansikte av en plätt, nos och öron av bananskivor och blåbär och vindruvor som ögon.
Flygande grönsaker
Vad ska man äta först? Snabeln så den inte sticks eller vingarna så den inte kan flyga iväg? Gurka till kropp, gula cocktailtomater ger den vingar, rädisskivor och olivslant till ögon och morötter som ben med fötter av grön oliv. Snabeln är ett strå gräslök.
Toppmålet
Smyg som en upptäcktsresande genom broccoliskogen för att nå toppen på berget och belönas med en klick gräddfil. Den soliga apelsinen blir perfekt som efterrätt.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
Vegoguiden: ”Var försiktig med bananer”

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Hur får man barnen att äta mer vego?

Laga mat med räddade grönsaker
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten

Lättlagade menyer för festliga middagar
Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
17 munsbitar som matchar nubben

Bjud på godaste vegomaten i midsommar
Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”
Så blir du halvvego och hjälper klimatet
Kockarnas knep för att laga smartare mat

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Allt du vill veta om tacos
Så piggar upp du upp vintern med rätt mat

Så fixar du det vegetariska julbordet

Vego i världsklass – för en billig peng

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
