Palak Paneer toppad med koriander.
Palak Paneer toppad med koriander.

Palak Paneer med matvetesallad

4,7 (9 röster)

Matsmarta onsdag

Palak Paneer är en kryddig indisk rätt som både har och ger styrka. Smakerna kommer bland annat från ingefära, garam masala och tomat.

Recept från boken ”Vego i världsklass”, av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert (Norstedts).

Palak Paneer

  • Ingredienser

  • 2 lökar, stora
  • 3 vitlöksklyftor
  • 20 g ingefära, färsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1.5 msk garam masala
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk koriander, malen
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver, eller efter smak
  • 400 g tofu, fast, naturell
  • 250 g grönkål, färsk
  • 400 g krossade tomater
  • 4 dl vatten, + ev till stekning
  • 2 dl röda linser
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk japansk soja
  • 200 g silkestofu
  • 0.5 kruka koriander
  • 0.5 lime, saften
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja, till stekning
  • Matvetesallad

  • 3 dl matvete
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 vitlöksklyfta
  • 10 cm purjolök
  • 1 spetspaprika
  • 0.5 kruka koriander
  • 0.5 lime, saften
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Palak paneer med halloumi

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Indiska vegorätter: Kryddiga smaker och så gott

Chicken tikka masala – kryddigt, hett och gott

40 min

Chapati – lättbakat indiskt tunnbröd

20 min

Fredagsmiddag – sju smaskiga rätter

Här är svenskarnas favoritkök

Allt du behöver veta om det indiska köket

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Shahi paneer – kungligt gott

1 h

Shahi paneer – kungligt gott

25 min

Shanti – indiska restauranger i Stockholm

Så enkelt lagar du indiskt på riktigt

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan

1 h

Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker

Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten

Grönkålstabbouleh med tempehkebab och bönkräm

1 h 20 min

Så äter svenskarna – nu och i framtiden

Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt

Ny undersökning: Varannan vill ändra sina matvanor

Baka gyllene chouquettes

45 min

Eko-bonden: ’Finns inga veganska ekosystem’

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

2 h

Fatteh med kikärtor och yoghurtdipp med sting

15 min