Hallonkaka – lättbakad och fantastiskt god

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Hallonkaka – de syrliga hallonen passar perfekt till den söta kakan. Det hyvlade smöret ger en härligt knaprig yta. Recept ur Johanna Westmans nya bakbok Cookie rookie.

Foto: Ulrika Pousette
Hallonkaka – recept på god och söt kaka

Hallonkaka

Antal: cirka 12 bitar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • smör till formen

  • 4 ägg

  • 4 deciliter strösocker

  • 1 matsked vaniljsocker eller en nypa vaniljpulver

  • 4,5 deciliter vetemjöl

  • 1 tesked bakpulver

  • 0,5 liter färska hallon eller 1 paket tinade frysta

  • 200 gram kylskåpskallt smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj långpannan ordentligt med en rejäl klick smör.

  3. Knäck äggen i bunken, häll i socker och vaniljsocker och vispa med elvisp tills det är fluffigt. Måtta upp mjölet i litermåttet, lägg i bakpulver och rör om med en gaffel. Rör ner mjölblandningen i smeten.

  4. Bre ut smeten i långpannan. Häll på hallonen och lägg dem jämnt över kakan. Hyvla över smöret med en osthyvel.

  5. Sätt in kakan mitt i ugnen i cirka 35 minuter.

  6. Prova med en provsticka eller tandpetare. Stickan ska komma torr ur kakan. Låt kakan svalna och ät den med vispad grädde till.

Rabarberkaka

ARTIKELN HANDLAR OM