Foto: ANDREA BJÖRSELL
Kryddrökt fläskfilé recept

Kryddrökt fläskfilé recept

5 (2 röster)

Thomas Diederichsen vann 2007 Årets Köttkock. Här delar han med sig av sina bästa tips för att tillaga en perfekt och god fläskfilé.

Kryddrökt fläskfilé

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 600 g fläskfilé, putsad från senor
  • 8 g paprikapulver
  • 5 g svartpeppar, grovt nymalen
  • alspån
  • salt
  • smör, och/eller olja till stekning
  • Äpple- och ingefärsgräddfil

  • 2 granny smith äpple, skalade och fintärnade
  • 2 dl gräddfil
  • 10 g gräslök, hackad
  • 1 tsk ingefära, färskriven
  • salt och peppar

Gör så här

avAftonbladet

Så lyckas du med fläskfilén – Thomas bästa tips!

  • Investera i en bra kökskniv och en rejäl skärbräda. En kvalitetskniv som håller länge kostar cirka 700 kronor.

  • Använd kötttermometer, så att köttet inte blir torrt. Tycker du om rosa kött är en innertemperatur på 64–65 grader (för fläskfilé) lagom.

  • Tänk på att det krävs mer kryddblandning om du helsteker en köttbit, än om du steker den uppskivad.

  • När köttet är färdigstekt: Låt det vila en stund. Då stannar köttsaften inne i köttet.

  • Vaktar du på vikten: Skär bort fettet efter stekning, inte innan. Då får köttet mer smak.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept