Ljuvliga efterrätter

MAT & DRYCK

Lime, hallon, champagne och vanillj

Therese Wikström är konditor på En liten smula i Norrtälje.

Hennes söta skapelser är omöjliga att motstå.

Prova själv!

Recept: Therese Wikström

Foto: Ceen Wahrén

Hallon- och champagenmousse

För 12 personer

Du behöver:

500 g hallonpuré

250 g socker

Skal av 1 citron

6 dl vispad grädde

3 dl matlagningsyoghurt

1 dl champagne

8 gelatinblad

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden. Blanda hallonpurén med socker, citronskal och yoghurt.

2. Häll vattnet av gelatinbladen och tillsätt cirka 2 msk av hallonblandningen, smält bladen på svag värme eller helst i mikron.

3. Tillsätt alla ingredienserna och vänd försiktigt ihop blandningen till en slät smet, fyll smeten i en 24 cm form/tårtring och frys in tårtan.

4. Lossa tårtan från ringen medan den är fryst, så får du kanterna raka och fina. Tårtan tinar i kyl på cirka 3 timmar. Dekorera med fina bär och blommor.

Äppel- och limecheesecake med apelsingelé

För 12 personer

Du behöver:

BOTTEN:

200 g digestivekex

75 g smör

FYLLNING:

5 blad gelatin

6 äggulor

200 g florsocker

500 g färskost

5 dl grädde

1 dl mixade och passerade gröna äpplen

0,5 dl limejuice

TOPPING:

6 dl färskpressad apelsinjuice

5 blad gelatin

Gör så här:

1. Krossa kexen till bottnen och smält smöret. Blanda ihop och tryck ut smulorna hårt i en form med löstagbara kanter. Grädda i 175° i ca 5 minuter. Låt svalna.

2. Blötlägg de fem gelatin-bladen till fyllningen i kallt vatten. Lättvispa grädden. Vispa äggulor och florsocker lätt och luftigt i ca 5 minuter. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem på låg värme i mikron tillsammans med 1/2 dl av äppelmixen. Vänd försiktigt ihop alla ingredienserna till en luftig smet och häll den på bottnen. Ställ i kyl eller frys in.

3. Blötlägg de fem gelatin-bladen till toppingen i kallt vatten. Smält gelatinbladen på låg värme i mikron tillsammans med 1/2 dl av apelsinjuicen. Blanda med resten av juicen. Häll på tårtan och låt stelna i kyl cirka 2 timmar. Dekorera med vackra bär och blommor. Kakan tinar i kyl på cirka 2 timmar.

Vaniljhjärta med citronsmörkräm

Blir cirka 30 hjärtan

KAKDEG:

5 dl mjöl

200 g smör

3 msk vatten

SMÖRKRÄM:

175 g vatten

1 3/4 dl socker

1 vaniljstång

375 g smör

7 äggulor

Skal av 2 citroner

Socker

Kanel

Gör så här:

1. Börja med kakdegen. Använd rumstempererat smör. Blanda smör, mjöl och vatten till en slät deg. Täck med plast och låt ligga i rumstemperatur och vila under tiden du tillreder smörkrämen.

2. Smörkrämen: Koka vatten, socker och vaniljstång till 122 grader, använd termometer. Då sockerlagen är 110 grader, börja vispa äggulorna till skum. När sockerlagen är 122 grader, häll sockerlagen i en tunn och jämn stråle över äggulorna under vispning. Fortsätt vispa tills äggsmeten är ca 40 grader. Tillsätt smöret i små klickar och sedan citronskalet, fortsätt vispa tills det är en slät och fin fluffig smörkräm.

3. Kavla ut degen till cirka 3 mm tjocklek. Tryck ut hjärtformar som du vänder i socker och sen lägger på ett bakplåtspapper och naggar eller kavlar lätt på med en kruskavel.

4. Grädda kakorna i 175 grader i cirka 4 minuter, de ska inte få någon färg.

5. När kakorna svalnat så fördelar du smörkräm i ett tunt jämt lager på hälften av kakorna och lägg sen på ett hjärta till så det blir en dubbelkaka med smörkräm mellan. Pudra kakorna med vaniljsocker.

ARTIKELN HANDLAR OM