Gott till det grillade
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-13
Det är trots allt tillbehören som är grejen till grillat. Här är tre sköna recept som gifter sig gott med din köttbit.
Recept: Jan-Erik Hagbom
Foto: Tine Guth Linse
Samtliga recept med bilder är hämtade ut "Gott till grillat" av Jan-Erik Hagbom (Kakao förlag).
Melanzane (auberginegratäng)
4 personer
Du behöver:
2 auberginer
500 g tomater
Olivolja
Salt och peppar
5 vitlöksklyftor
Rivet skal från 1 citron
1 dl riven parmesanost
2 kulor mozzarella
Gör så här:
1. Skär auberginerna på längden i cirka 1/2 cm tunna skivor och lägg ut dem på arbetsbänken. Strö salt på bägge sidor av skivorna och låt dem ligga i cirka 15 minuter tills de börjar vattna sig.
2. Skär tomaterna i mindre bitar. Häll några matskedar olivolja i en kastrull och fräs tomaterna i oljan. Låt dem sedan småputtra i oljan i cirka 30 minuter och smaksätt med lite salt och peppar.
3. Stek auberginerna gyllenbruna i olivolja.
4. Skär vitlöken i tunna skivor och riv citronskalet, parmesanosten och mozzarellan. Varva sedan auberginer, tomatsås, skivad vitlök, citronskal och den rivna osten i en smord eldfast form. Avsluta med ett lager ost. Ställ in formen i ugnen på 175°C och baka i cirka 30 minuter.
Ugnsbakad lök och rödbeta
4 personer
Du behöver:
6–8 rödbetor
4 rödlökar
Rikligt med olivolja (cirka 1 dl)
Rivet skal av 1 citron
Saften från 1 citron
Flingsalt
Malen svartpeppar
Gör så här:
1. Koka rödbetorna al dente i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter.
2. Dra av skalet från rödbetorna och skala löken. Skär i klyftor och lägg dem i en eldfast form, häll olivoljan över och krydda med citronskal och citronsaft.
3. Strö över flingsalt och peppar och baka i ugnen, 200°C, i cirka 35 minuter.
4. Servera till en grillad köttbit.
Sallad med päron och nötter
4 personer
Du behöver:
2–3 mogna päron
1/2 gul lök
0,5 dl sötmandel
0,5 dl pinjenötter
Rivet skal från 1/2 citron
Saften från 1/2 citron
1/2 romansalladshuvud
30 g rucola
1 msk olivolja
DRESSING:
1 dl crème fraîche
0,5 dl riven parmesanost
Gör så här:
1. Skär päronen i klyftor och löken i tunna skivor.
2. Skålla och skala mandeln och rosta nötter och mandlar i en torr stekpanna.
3. Riv citronskalet och pressa ur saften.
4. Skölj romansalladen och rucolan, slunga den i en ren kökshandduk och lägg den i en skål. Blanda ner de andra ingredienserna.
5. Blanda crème fraîche med riven parmesan och servera som dressing till salladen.