Moussaka – Greklands goda gratäng

3,6 (40 röster)

Moussaka – härliga smaker av aubergine, vitlök och fetaost

Foto: Thinkstock
Moussaka – en klassisk rätt från Grekland

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Moussaka – en grekisk favorit med lammfärs och aubergine. Lammfärsen går att byta mot köttfärs. Aubergine, vitlök och fetaost ger ljuvliga smaker till den här klassiska rätten.

Moussaka

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 20 minuter Tillagningstid: 30 minuter 

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor

  • 3 msk olivolja

  • 500 g kött- eller lammfärs

  • 1 förpackning krossade tomater (à 500 g)

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 tsk socker

  • 1 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 2 auberginer

  • 1 tsk salt

  • 3 dl mild naturell yoghurt

  • 3 ägg

  • 1,5 krm peppar

  • 150 g fetaost

Till servering

  • grönsallad, gurka, tomat och majs

Gör så här:

  1. Skala och finhacka eller riv vitlöken och fräs i olivolja i en stekpanna.

  2. Tillsätt färsen och bryn så den får fin färg. Häll i tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock cirka 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 225°C.

  4. Skölj av och skär auberginen i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en lutande skärbräda och salta. Låt ligga cirka 15 minuter så de vätskar sig. Dutta bort vätskan ovanpå skivorna med lite hushållspapper. Stek aubergineskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna, cirka 2 minuter på varje sida.

  5. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnsfast form.

  6. Vispa ihop yoghurt, ägg och svartpeppar. Häll blandningen i formen och smula över fetaosten.

  7. Gratinera mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg..

  8. Servera gärn med en grönsallad med gurka, tomater. och majs

ARTIKELN HANDLAR OM