Experten: ”Mackan är absolut en ny trend”

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & dryck

Mackor är hett, men inte de ”gamla vanliga” modellerna

1 av 3

Matiga mackor är hetare än någonsin, och håller man bara tungan rätt – så är de även nyttiga.

– Mackbygget måste vara balanserat och det är pålägget som ska vara huvudattraktionen, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog.

Redan i fjol så förutspåddes det att den amerikanska mack-trenden skulle landa i Sverige. Och visst har mackan seglat upp allt mer i fokus. Men det är inte de klassiska varianterna med fralla och leverpastej vi pratar om, nej det nya är personliga, finmackor med nyttig topping.

– Mackan är absolut en ny trend, i varje fall ett nytt sätt att äta mackor. Ny är det matigare versioner som mer är som kompletta måltider istället för vitt bröd med smör. Jag tänker att trenden fungerar för att det är så enkelt med mackor, men vi har anpassat dem och lärt oss att göra det mer hälsosamt, säger Kristian Andersson, näringsfysiolog.

Skippa hårdprocessat

Kristina menar att mackan under lång tid varit bespottad och generellt sett som dålig och onyttig, men att det är ett konstigt förhållningssätt.

– Man får nog ställa sig frågan: varför skulle mackan vara dålig? Svaret är att det helt och hållet beror på vilket sätt man äter den på. Och visst, är det så att man äter något som bara innehåller processat mjöl där näringen helt försvunnit och bara tar smör på är det inte nyttigt. Då kommer vi bli tjocka.

Men Kristina tycker att bara för att många slentrianäter en fralla med smör och ost, är mackan som sådan inte av ondo.

– Om man tänker mackan som en måltid, då börjar man komma rätt. Brödet är kolhydrater som sedan ska kombineras med protein och annat som pålägg, säger Kristina.

Bygg påläggsberg

Personligen tycker hon att man gärna kan bygga ett berg av pålägg, och att det är ytterligare ett bra sätt att flytta fokus från att äta massa bröd, till att faktiskt göra mackan till en ”rätt”.

– Varför inte använda avokado istället för smör, kommer ju förpackad med andra nyttigheter. Sen ta gärna lite tunnskivad kycklingfilé eller lax, eller vill man hellre ha hummus grodar och sallad tar man det. Ägg i alla dess former är strålande, ägg är ju faktiskt naturens multivitamin.

Och vad ska man då inte ha på mackan?

– Vi ska inte ha massa charkuterier, det är inte nyttigt i längden. Vi måste tänka om hur vi äter mackor. Så mer ”smörrebröd-tänk” och mindre klassisk leverpastejmacka.

Vilken är din favoritmacka just nu?

– Jordnötssmör, tunnskivad kycklingfilé och alfa-alfa groddar. Det tycker jag är riktigt gott och väldigt mättande. Alla är olika, och gillar olika saker, men det jag vill slå ett slag  för är att vi ändrar vårt förhållningssätt till mackan. Bryta det slentrianmässiga och se till att bygga upp och kombinera mackan som en klassisk måltid. Det måste vara balanserat och framförallt så ska det du lägger på mackan vara huvudattraktionen.  

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK