Så hittar du rätt vin till älgsteken

Av: John Edgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Se Alejandras fem vintips

Jaktsäsongen ger många härliga stunder vid grytorna, men vilken dryck passar bäst till viltet?
Här berättar vinexperten Alejandra Revuelta hur man matchar de intensiva smakerna.

Hösten har sina rätter, och för att komma till sin fulla rätt krävs rätt vin. Det gäller inte minst för vilt.

– Det finns ett par grundläggande saker att tänka på när man ska matcha vin med mat – det viktigaste är dock att rättens intensitet ska paras med samma intensitet i vinet. Drycken ska varken överväldiga maten, eller tvärt om, säger Alejandra Revuelta.

Hemma i Spanien arbetade hon för vinhusen Beronia och Marqués de Murrieta, men i dag är Alejandra vinexpert på Monks Wine Room i Stockholm. Hon har hunnit bo i Dalarna och Skåne. Med en jagande svärfar har det blivit mycket vilt på tallriken – inte minst älg. Så spanskan är mycket väl bevandrad med vilka viner som passar till skogens konung.

Får köttet att kännas mört

– Rådjur och älg har starka smaker. Köttet är magert och proteinrikt. Det innebär att det matchas bra av fylliga och intensiva viner med jordiga och rökiga toner. Proteinerna i vilt mildrar garvsyran i vinet – samtidigt kommer tanninerna bidra till att köttet upplevs som mörare, säger Alejandra.

Hon konstaterar att du kan hitta de här egenskaperna hos Syrah, Pinot Noir, Zinfandel och Pinotage. Till ett mildare vilt kan man dock minska på tanninerna, och då föreslår experten ett Cabernet Franc. De liknar Cabernet Sauvignon-viner, men har inte lika mycket fruktsyra och strävhet. Ett annat alternativ är Barbera-druvan, där de mest kända distrikten är Alba och Asti i Piemonte.

Såsen påverkar vinvalet

Givetvis kan sås och kryddning spela in på valet av dryck. Om du har gjort en sky som innehåller bär så kan du behöva välja ett mer fruktigt vin. Alejandra rekommenderar ett Sangiovese, Tempranillo eller Malbec. Älskar du vitt vin? Det kan faktiskt vara ett alternativ till det vilda. Vita viner ger behövlig fräschör till feta rätter, och en vit lagrad Rioja med en tydlig ekfatskaraktär kan matcha kantarellsåsen till älgsteken. Se Alejandras fem vintips nedan.

Gérard Bertrand 2015

Réserve Speciale Syrah  (Nr 78837) – 99 kr.

”Gérard Bertrand har skapat en fin, komplex Syrah som är vänligt mot plånboken.  Det kraftfulla vinet är rikt på mörka bär, med rökiga nyanser och en generös syra som gör att det passar perfekt till rådjur eller älg.”

Southern Right 2014

Pinotage (Nr 6710) – 149 kr.

”Det här är ett underbart komplext Pinotage, rikt på kryddighet och jordtoner, med inslag av björnbär. Den fina doften harmonierar med den angenäma smaken.”

Bourgogne Pinot Noir 2014

Domaine Nicolas Rossignol (Nr 95404) – 199 kr.

”Från Bourgogne, Pinet Noirs hemtrakt, kommer ett av de bästa exemplen på den nya generationens vinmakare i regionen. Högkvalitetsdruvor från familjegården och en väl avvägd fatlagring ger ett fylligt vin med en eftersmak som varar i en evighet.”

Tenuta la Viola 2011

P. Honorii (Nr 74969) – 263 kr.

”100 procent Sangiovese, jäst och lagrad i amfora. Har en intensiv karaktär av vilda bär och en blommig doft. Smaken bjuder på toner av körsbär, hallon och vitpeppar, med en uppfriskande syra.”

Viña Tondonia 2003

Reserva Blanco (Nr 72665) – 259 kr.

”Till älgsteken med kantarellsås kan det passa perfekt med ett lagrat vitt vin. Jordigheten balanseras väl mot vinets fyllighet och ekfatskaraktär. Smaken har en ton av honung, kastanj, sylt och sherry. Samtidigt kan syran agera som en fräsch kontrast mot såsens intensitet.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN