Godaste tillbehören – till årets kräftskiva

MAT & DRYCK

Bjud på paj, limeaioli och hembakat bröd till kräftorna – se systrarnas recept här

1 av 4 | Foto: Västerbottenpaj.

Augusti innebär kräftkalas.

Här får du de bästa tipsen på tillbehören: krämig paj, god aioli och hembakat bröd.

Västerbottenpajen är helt klart en favorit, säger matbloggaren Marie Fredricsson.

Nu är augusti månad här och det är läge att bjuda familj och vänner på kräftfest.

För att festen ska bli riktigt lyckad – har matbloggarna Marie Fredricsson och Malin Starfelt, som driver bloggen ”Systrarna M” några bra tips.

– Kräftorna är ju självklart det viktigaste på en kräftskiva. Men i mitt tycke så borde västerbottenpajen ha lika stor plats, för det är den godaste paj jag vet. Min syster vill gärna ha någon god aioli som piffar upp kräftorna, säger Marie.

Vad är det du gillar med västerbottenpajen?

– Västerbottenpajen är krämig, len och med mycket smak av Västerbottenost, helt klart en favorit, säger hon.

–  Pajen är enkel att göra och knepet är nog att man förgräddar pajskalet så det behåller sin frasighet. Och sedan är det bara att ha i ost, äggstanning och skjuts in i ugnen, tipsar Marie.

Här under får du tre recept till kräftskivan.

Recepten till kräftfesten

Foto: Västerbottenpaj.

VÄSTERBOTTENPAJ

Pajdeg:

½ tsk salt

125 g smör

1 ½ msk kallt vatten

3 dl vetemjöl

Fyllning:

3 st ägg

3 dl vispgrädde eller mellangrädde

300 g riven västerbottenost

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200º C.

Pajdeg: Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.

Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform  som är ca 24 cm i diameter och ställ den i kylen i halvtimme.

Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Låt svalna.

Fördela västerbottenosten i pajskalet.

Blanda ägg, mjölk, salt och nymalen svartpeppar och häll det över osten.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.

LIMEAIOLI

2 vitlöksklyftor

1 lime. – limeskal och saft.

2 äggulor, rumstempererade

2 ½ dl olivolja, rumstempererad

salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Se till att ta fram ägg och olja i god tid så att de är rumstempererade, annars är det lätt att det skär sig.

Riv det yttersta limeskalet (inte det vita).

Pressa vitlöksklyftorna och saften av limen och lägg det i en bunke.

Tillsätt äggulorna.

Använd stavmixer och häll sakta ner oljan  medan du pulsar röran till en limeaioli.

Tillsätt salt och peppar efter smak och tycke.

BAGUETTE

3 stycken

6 dl vatten

50 g jäst

2 msk olivolja eller matolja

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

en liten klick flytande honung

Gör så här:

Värm vattnet till 37º C. Smula sönder jästen i vattnet och blanda.

Tillsätt olja, salt, honung och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda ihop till en deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Tag upp degen på mjölat bakbord, men knåda den inte. Dela den i 3 delar.

Kavla ut varje del till en kaka, ca 20 x 30 cm. Rulla ihop varje kaka från långsidan. Lägg dem på tvären på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Skär några snitt på snedden av varje rulle. Strö lite mjöl ovanpå. Låt dem jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 8 min. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda baguetterna i ytterligare 20 min. Låt dem svalna på ett galler.

Recept av: Systrarna M.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept