Alkoglass får bara säljas på Systembolaget

Bara Systembolaget får sälja alkoglass. Arkivbild.
Bara Systembolaget får sälja alkoglass. Arkivbild.

Glass med alkohol i ska bara få säljas på Systembolaget, föreslår regeringen.
Alkoglass har tidigare kunnat köpas i butiker.
– Det är helt orimligt att alkoglass inte har omfattats av samma regelverk som öl, vin och cider, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Alkoglass ska framöver bara kunna säljas på Systembolaget, rapporterar Ekot. Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag om förbud mot att sälja alkoglass i detaljhandeln.

– Det är helt orimligt att alkoglass inte har omfattats av samma regelverk som öl, vin och cider. Nu vill vi få på plats en lagstiftning som skapar ordning och reda, säger socialminister Annika Strandhäll (S), i ett pressmeddelande.

”Riktar sig mot barn”

Glassen har en alkoholhalt på 4–5 procent. Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) kan Sverige i enlighet med en EU-överenskommelse inte sälja produkter med så hög alkoholhalt utanför Systembolaget. Hon välkomnar ett förbud.

– Det här är produkter med hög alkoholhalt, som en starköl. Den riktar sig dessutom i färg och form till barn och unga och kan nu säljas i dagligvaruhandeln. Det tror jag att många, inte minst föräldrar, tycker är dåligt, säger Strandhäll till Ekot.

Publisert:

LÄS VIDARE