Klappar som kluckar

MAT & DRYCK

Välj rätt presentvin till varje person

En fin flaska vin kan bli en uppskattad julklapp.

Men hur ska man veta vilken sort man ska välja för att presenten ska passa mottagaren?

Vi bad våra vinexperter Ulrika Karlsson och Camilla Settlin hjälpa till att välja kluckande julklappar till fem släktingar, både en riktigt påkostad klapp och en lite mer plånboksvänlig.

Glittriga kusin Gun, 28

Kusin Gun gillar flärd och lyx, Prada och Gucci, svandun och paljetter.

Tycker att hon är värd det bästa.

Gun får:

2000 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs, Frankrike, 7592, 295 kr

Glittriga kusin Gun älskar champagne – äkta vara när den är som bäst. I Guns liv finns det alltid tid för gott bubbel, denna gång i rättfram, smakrik tappning med toner av jäst, bröd och mängder gula äpplen. Nicolas Feuillatte - frisk årgångsskumpa som håller måttet.

Annars får Gun:

Crémant de Bourgogne Geisweiler, Frankrike, 7685, 78 kr

De flesta bubblor funkar för glittriga Gun, så även fransk crémant i festlig, god och välartad stil. Helheten är frisk av äpplen, citrus, nybakat bröd och kryddor. Givetvis god kvalitet – ett vin Gun njuter i goda vänners lag.

Fräsiga farbror Fredrik, 42

Farbror Fredrik tycker om att ligga på topp.

Han vill imponera på vännerna, och damerna, med något riktigt tjusigt.

Fredrik får:

2005 Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge, Frankrike, 5283, 109 kr

Elegant och klassiskt helrätt - Bourgogne passar fräsiga farbror Fredrik som handen i handsken. Storstilat bjuder han upp damerna till tonerna av hallon, röda vinbär, tobak och kryddor, ett balanserat vin med stor komplexitet.

Fredrik kan också få:

2006 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, Frankrike, 5595, 159 kr

Fräsiga farbror Fredrik imponerar ständigt – skaldjur och storslagen Chablis till damerna. Han lirar ensam bland beundrarinnorna med ett glas väldoftande vitt, fetfruktiga inslag blandas med lime, grapefrukt och mineral, därtill frisk syra och lång eftersmak.

Ovane lillebror Lasse, 22

Lasse brukar bara dricka öl, och för det mesta till en fotbollsmatch på tv:n.

Han skulle vilja bjuda flickvännen på vin, men har ingen aning om vilken sort.

Lasse får:

2006 Luna Beberide, Spanien, 2690, 90 kr

Lasse har upptäckt spanska viner, han tycker de är mjuka och lättdruckna, viner han gärna delar med flickvännen. Han faller hårt för Luna Beberide som är både mulligt och insmickrande med syltliknande bärighet, björnbär, blåbär och vanilj märks tydligt. Lasse tycker han hittat sitt favoritvin.

Annars får han:

2003 Allesverloren Fine Old Vintage, Sydafrika, 12109, 125 kr

När kylan smyger sig på kryper Lasse och flickvännen upp i soffan och myser för fulla muggar, numera gärna med en flaska vin och en påse chips. Denna gång vågar han sig på något lite sötare, de tydliga inslagen av körsbär, katrinplommon, russin och knäck faller den ovane Lasse och hans flickvän i smaken. Tv-kvällen blir en fullträff.

Trötta storasyster Lisa, 33

2006 Vida Orgánica Torrontés, Argentina, 6587, 65 kr

Trött och lite sliten – ett glas välsmakande vitt piggar upp den annars ganska tunga vardagen. Doften är blommig med fruktsöta toner, smaken är balanserad av tropisk frukt med flädersaftskänsla. När Lisa väl fått smak för livets goda slinker både ett och två glas ner.

Annars får Lisa:

2001 Coto de Imaz Reserva, Rioja, 2659, 100 kr

Någon gång ibland unnar sig trötta Lisa det lilla extra. Försiktigt smuttar hon på ett glas spanskt rött medan hon tungt vilar armbågen mot köksbordet. Vinet är mjukt och utvecklat med torkade fikon, plommon, läder, kryddor och fat i fokus. Lisa njuter eftersmaken som dröjer sig kvar en god stund.

Livsnjutande farmor Lilian, 72

Farmor Lilian tycker att man kan unna sig något gott när alla sysslor är avklarade.

Hon tar gärna något sött och lite starkt i kristallglasen.

Lilian får:

Moscatel Argüeso, Spanien, 98456, 79 kr

Livsnjutande farmor Lilian tackar aldrig nej till ett glas gott sött, denna gång lutar hon sig tillbaka och njuter i stora drag. Karaktären bjuder det mesta - riklig fruktighet, pomerans, vaniljkola och kryddor, därtill med rejäl dos sötma. Farmor Lilian plockar fram en flaska till julens goda ostar.

Annars kan hon få:

2003 Castaño Dulce Monastrell, Spanien, 8412, 99 kr

Lilian njuter verkligen av livet – tillsammans med sina väninnor smuttar hon på söta droppar från soliga Spanien. Mogna plommon, söt lakrits och torkad frukt blandas med kryddor och mocka, så till den milda grad läckert att damerna lyxar till med chokladpraliner därtill.