Hur gör man jordnötssås?

MAT & DRYCK

Hej !

Jag skulle vilja veta hur man gör jordnötssås till indisk och asiatisk mat?

MVH

Lena R Persson

Hej Lena!

Här får du ett recept – och några spett på köpet.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Spett med jordnötssås

35 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

4 portioner ris

2 vitlöksklyftor

1 dl jordnötssmör, gärna med bitar i

165 ml kokosmjölk, en liten burk

1 tsk sambal oelek

1 tsk socker

2 tsk thailändsk fisksås eller soja

1 lime

600 g fläskkarré eller filé

träspett

3 gröna paprikor

2 lökar

1 msk olja

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång ugnen på 225 grader och grill.

2. Sätt igång riskoket.

3. Fixa såsen: Skala och pressa vitlöksklyftorna i en kastrull.

4. Blanda ner jordnötssmöret, kokosmjölken, sambal oeleken, sockret och fisksåsen/sojan. Värm försiktigt under tiden. Såsen ska bli varm men inte stormkoka.

5. Pressa i hälften av limen och smaka av såsen. Behövs mer socker, lime, fisksås/soja eller sambal? Ställ såsen åt sidan och värm den när det är dags att äta.

6. Skär köttet i munsbitar och trä upp på spett. Salta och peppra dem. Gör hellre fler ganska små spett än få stora. De blir snabbare klara och enklare att äta.

7. Kärna ur paprikorna och skär i bitar.

8. Skala lökarna och skär i klyftor.

9. Lägg spetten på ett galler och grilla omkring 10 minuter i ugnen. Vänd spetten i halvtid. Ställ in en långpanna med vatten eller folie för att fånga droppet. (En kol- eller utegrill funkar förstås perfekt här – även

till paprikan och löken.)

10. Stek paprikan och löken i oljan i en het stekpanna. Ett par minuter räcker. De ska bara bli varma och bli lite brynta.

11. Servera spetten och grönsakerna med jordnötssåsen och riset.