Fixa kaffe som ett proffs!

MAT & DRYCK

Vi har testat tio heta espressobryggare

Imponera på gästerna och bjud på en fyllig espresso hemma.

Pryl har testat tio espressomaskiner i olika prisklasser och utföranden.

Foto: Gör en lika god espresso hemma som den du severas på caféet. Med en bra espressomaskin och ett gott handlag kan du snart toppa med precis rätt crema.

Det italienska espressokaffet i sina olika varianter bestående av bland annat cappuccino, latte eller macchiato har kommit för att stanna. En enkel espresso mäter cirka 3 centiliter och framställs genom att hett vatten pressas genom cirka sju gram kaffe under idealtiden 20-30 sekunder.

Toppa med en fin crema

För att framställa en bra espresso behövs en bra kaffemaskin, färskt espressokaffe av god kvalitet, friskt vatten och lite praktiska färdigheter.

Har espresson ett tätt ljusbrunt skum på toppen, så kallad crema, har du lyckats bra med bryggningen. Med en fyllig, intensiv smak blir den uppiggande drycken precis som den ska vara.

Den som sköter espressomaskinen på ett café kallas för "barista". Att göra kaffe är ett statusfyllt arbete i Italien som tar många år att lära sig. Det är inte för inte som det varje år anordnas barista-VM där den bästa kaffemakaren koras.

Mästra maskinen tar tid

Även om espressomaskinerna för hemmet inte är lika avancerade, tar det lite tid att lära sig göra gott kaffe. Om man nu inte har en helautomatisk maskin förstås.

Bland de testade maskinerna utnämns Gaggia Baby D som testvinnare. Den presterar på en jämn nivå, har en funktionell design och ett överkomligt pris sett till vad man får för pengarna.

Praktisk - men trist

De helautomatiska modellerna kostar lite mer men kräver inte lika mycket av användaren. De maler, brygger och skummar mjölken mer eller mindre automatiskt, vilket är praktiskt.

Men då missar man en del av hantverket och charmen med att vara hemmets barista.

Karl Händel ([email protected])