Köttbullar på två vis

Julmat: Så gör du klassiska köttbullar

Foto: Per Björn
Köttbullar
MAT & DRYCK

Här är två recept på juliga köttbullar.
Köttbullarna är en rätt sent inbytt spelare på julbordet, debut runt 70-talet. Men den har snabbt hittat sin plats på det småvarma mittfältet tillsammans med Janssons frestelse och Prinskorv.

Köttbullar recept

Jättehög kötthalt kan ju vara bra men det är inte optimalt om du vill ha saftiga köttbullar. Du vill ha in fett i smeten. Ordnas med fläsk- eller blandfärs. Eller vispgrädde.

Något som suger åt sig vätska är också bra. En ambitiös kamrat testade systematiskt ett antal varianter och hävdar bestämt att hemgjort ströbröd är bäst medan färdigköpt smakar betydligt sämre. Andra lösningar är kokt potatis, havregryn eller potatismjöl.

Recepten är två olika varianter på det här fett- och fukttemat. Som så ofta en smaksak vilket man föredrar. Ja, då är det bara att sätta igång och trilla.

Köttbullar

Portioner: 10–12 på ett julbord Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: ca 5 min

Ingredienser:

  • 2 ägg

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 knapp dl hemrivet ströbröd (eller 0,5 dl köpes)

  • 2 msk potatismjöl

  • 1 liten lök

  • 1 kg blandfärs

  • 2 tsk salt

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 krm malen kryddpeppar

  • 2 krm malen malen kryddnejlika

  • 2 krm malen svartpeppar

  • 2 krm malen muskot

  • 2 msk smör

  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Rör ihop äggen, vispgrädden, ströbrödet och potatismjölet i en liten bunke. Låt det svälla minst 5 minuter.

  2. Skala och riv löken. Blanda noga i en annan, större bunke med bakpulvret och alla kryddorna. Rör in äggblandningen och färsen. Var noga även med detta.

  3. Gör gärna ett stekprov på färsen. Behövs mer salt eller kryddning?

  4. Trilla runda små köttbullar med fuktade händer.

  5. Stek bullarna i smör och olja.

Viltköttbullar

Portioner: 10–12 på ett julbord Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: ca 5 min

Ingredienser:

Yoghurten ger köttbullarna en trevlig syrlig ton.

  • 3 kokta potatisar (helst en mjölig sort)

  • 1 lök

  • 3 + 1 msk smör

  • 1,5 dl rysk yoghurt

  • 1 ägg

  • 700 g viltfärs

  • 300 g fläskfärs

  • 1 tsk stötta enbär

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 msk olja

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisarna mjuka om du inte har överblivna.

  2. Skala och hacka löken fint. Stek i 3 msk av smöret så att hacket mjuknar men inte tar färg. Låt svalna en smula.

  3. Mosa ihop potatisarna med yoghurten i en stor bunke. Låt svälla i 5 minuter.

  4. Rör i den stekta löken. Försök få med mycket av smöret. Blanda noga in ägget, de två färssorterna, enbären, rosmarinen, salta och peppra.

  5. Gör gärna ett stekprov på färsen. Behövs mer salt eller kryddning?

  6. Trilla runda små köttbullar med fuktade händer. Stek bullarna i smör och olja.

Tips! Om du gillar stora och rejäla köttbullar så bryn dem först runt om i ganska het panna. Stek sedan klart i ugnen på 200 grader.

ARTIKELN HANDLAR OM