Julbordets bästa godis
Uppdaterad:
Äntligen dags att fixa julgodis. Den söta doften av kola och knäck sprider härlig julstämning. Här är fem recept som kommer göra succé: Ischoklad, knäck, rocky road, hemgjorda snickers, marsipanlimpa och rostade mandlar.
Vad vore julen utan julgodis? I Astrid Lingrens bok om Kajsa Kavat från 1958 hjälper den lilla flickan Kajsa sin mormor att sälja polkagrisar på torget. Än i dag är polkagrisförsäljning ett vanligt inslag på julmarknader liksom brända mandlar och kanderade äpplen.
För 150 år sedan var äpplen och hasselnötter det vanligaste julgodiset. Hos adeln däremot dukades hela konfektbord upp med marsipan, kanderade frukter och blommor, fikon och nötter.
I slutet av 1800-talet blev smällkarameller populära i England. Inuti fanns en liten smällmekanism. De smällde man sedan på julgransplundring och inuti låg en liten godisbit. I Sverige är smällkaramellerna gjorda av en papprulle och silkespapper men saknar själva smällen.
Färgad kristyr var vanligt att hänga i julgranen förr i tiden. Man kunde antingen rama in bokmärken med kristyren eller forma den som till exempel kringlor och hänga upp i julgranen. På senare år har traditionen börjat bli populär igen.
På dagens gottebord hittar vi klassiker som knäck, känt sedan 1800-talet, ischoklad, mintkyssar och kola men också några modernare inslag som trillingnötter, rocky road och pepparkakstryffel.
Här har vi samlat både klassiska och recept och mer nyskapande för en riktigt, riktigt god jul.
Ischoklad
Marsipanlimpa
Rostade mandlar
Rocky road
Hemgjord snickers
Här hittar du fler goda recept på julgodis
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna
Cava – här får du veta allt om drycken
Klassisk Janssons frestelse
2 h
Snylta på julens kalvsylta
2 h
Julens ”måste-godis” – ischoklad
25 min
Toppa ris à la Malta med bär och mandelmassa - mums!
Hemgjord leverpastej
1 h 30 min
Gör det vegetariska julbordet godare
Lotta Lundgrens sillsallad gör succé
30 min
Bästa recepten till glöggminglet
Gubbröra är alltid rätt
20 min
Hemgjord rödkål - snabbt och lätt
1 h
Mustiga revbensspjäll till jul
1 h 50 min
Hemgjort kryddigt knäckebröd
1 h 10 min
Vörtbröd med julmust och öl
1 h 30 min
Grönkålssallad till julmaten
10 min
Grava jullaxen själv - lätt och jättegott
30 min
Bästa tilltuggen till glöggmys
Äppelglögg – laga den själv
25 min
Rostade mandlar med olika kryddor
15 min
Hemmagjord snickers
25 min
Räkor – 9 enkla recept med den lilla rosa godingen
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna
Cava – här får du veta allt om drycken
Klassisk Janssons frestelse
2 h
Snylta på julens kalvsylta
2 h
Julens ”måste-godis” – ischoklad
25 min
Toppa ris à la Malta med bär och mandelmassa - mums!
Hemgjord leverpastej
1 h 30 min
Gör det vegetariska julbordet godare
Lotta Lundgrens sillsallad gör succé
30 min
Bästa recepten till glöggminglet
Gubbröra är alltid rätt
20 min
Hemgjord rödkål - snabbt och lätt
1 h
Mustiga revbensspjäll till jul
1 h 50 min
Hemgjort kryddigt knäckebröd
1 h 10 min
Vörtbröd med julmust och öl
1 h 30 min
Grönkålssallad till julmaten
10 min
Grava jullaxen själv - lätt och jättegott
30 min
Bästa tilltuggen till glöggmys
Äppelglögg – laga den själv
25 min
Rostade mandlar med olika kryddor
15 min
Hemmagjord snickers
25 min