Så mycket socker innehåller vinet

Se upp! Vissa viner är sötare än du tror.
Se upp! Vissa viner är sötare än du tror.

Vill du tänka lite extra på vad du stoppar i dig?
Håll koll på vinet - vissa viner är mycket sötare än andra.
Här är tipsen om du vill undvika onödigt socker.

Vanligtvis innehåller vin mellan 2 och 15 gram socker per liter. Viner som säljs i EU får inte innehålla tillsatt socker för att det ska bli sötare, däremot tillsätter vissa producenter koncentrerad druvmust, vilket kan göra att sockerhalten blir högre.

Håll koll på druvorna

De flesta röda viner på Systembolaget innehåller 2–4 gram socker per liter, men det finns även populära viner som har en sockerhalt på nästan 14 gram per liter.

Några druvor och distrikt kan vara värda att hålla ett extra öga på. Fruktiga, kryddiga och mustiga vintyper innehåller ofta mer socker än andra. Röda viner som tenderar att vara sötare är ofta gjorda på Zinfandel och Primitivo, som egentligen är samma druva men heter olika beroende på var den odlas.

Olika produktionssätt kan också höja sockerhalten. I Italien gör man exempelvis vin som ger en mer koncentrerad sötma.

– Appassimento-viner är lite sötare för att de görs på torkade druvor, som gör vinet mer koncentrerat och ger det en högre sockerhalt - precis som med russin, berättar Matilda Dannetun, pressekreterare på Systembolaget.

Vita viner - lite sötare

Vita och mousserande viner är ofta lite sötare än rött och rosé med en sockerhalt på omkring 2–13 gram per liter. Riesling och Gewurztraminer är två exempel på vita viner som ofta har högre sockerhalt än andra. Vill du se till att dricka riktigt torra vita viner är ett tips att välja viner gjorda på druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc odlade i svalare områden.

– Nya Zeeland, norra Frankrike och norra Tyskland har till exempel lite svalare klimat. Sauvignon Blanc ger främst väldigt torra viner, oavsett var druvorna har odlats, säger Matilda Dannetun.

Fruktigt och smakrikt

Roséviner är ofta mycket torra och sockerhalten ligger vanligtvis runt 4 gram. Fruktiga och smakrika roséviner kan dock ha en högre sockerhalt, ett exempel på det är Zinfandelrosé från USA.

– I USA har man en tendens att tillverka sötare roséviner, säger Matilda Dannetun.

På Systembolagets hyllkantsetiketter finns en klocka som visar hur sött vinet smakar och en angivelse av den exakta sockerhalten, för den som vill ha lite extra koll.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN