Michelinstjärnor till tre nya svenska krogar

Av: 

TT

Guide Michelin

Tre nya svenska restauranger kan stoltsera med sin första Michelinstjärna. Det står klart sedan den nordiska utgåvan av Michelinguiden presenterats vid en ceremoni i norska Stavanger.

Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin.
Stockholmskrögarna Adam Dahlberg och Albin Wessman får en Michelin-stjärna för sin skapelse Adam/Albin.

I Stockholm tilldelas Adam/Albin en stjärna. Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman erbjuder sedan sex år tillbaka fine dining med ursprung i det nordiska köket och ger gästerna en personlig upplevelse där de färdigställer rätterna vid bordet och berättar om hur rätten skapades.

I Stockholm får också restaurang Nour, där kocken Sayan Isaksson kombinerar asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt, en stjärna. Det är Isakssons andra Michelinstjärna. 2017 tilldelades han utmärkelsen för sin numera nedlagda restaurang Imouto.

Men även halländska Rydöbruk bjuder på stora kulinariska upplevelser. Restaurang Knystaforsen är inredd i ett gammalt sågverk och där förvandlar kökschef Nicolai Tram lokala ingredienser till kokkonst över öppen eld.

”Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, dessa länder briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare”, säger Gwendal Poullennec vid Guide Michelin i ett pressmeddelande.

Kocken Sayan Isaksson får sin andra Michelinstjärna för sin Asieninspirerade matlagning.
Knystaforsens köksmästare Nicolai Tram hade tagit familjen med sig till Stavanger och utdelningen av nya Michelin-stjärnor.

Det här är Michelin-guiden – och det här betyder stjärnorna

Den franska däcktillverkaren Michelin började ge ut sin restaurang- och hotellguide 1900. Då fanns det cirka 3 000 bilar i Frankrike. En baktanke kan ha varit att uppmuntra och förenkla för folk att ge sig ut på vägarna och slita däck.

Michelin-guiden eller Guide rouge får regelbundet kritik för att vara konservativ, favorisera fransk matlagning, hålla kända kockar om ryggen och missa många bra enklare ställen men är ändå den mest inflytelserika krogguiden i Europa och möjligen i världen.De åtråvärda stjärnorna ska uttydas så här:

* En mycket bra restaurang i sin kategori.

** Utomordentlig matlagning, värt en omväg.

***Exceptionellt bra kök, värt en egen resa.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

2021: Svenska krogarna som får Guide Michelin-stjärnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Guide Michelin