Mikaela gör Sveriges godaste macka

Vinnare av Mack-SM 2021

Mikaela Eliassons ”Grön macka” vann Mack-SM 2021
Mikaela Eliassons ”Grön macka” vann Mack-SM 2021

Återigen är Sveriges godaste macka korad.

2021 års guld gick till Mikaela Eliasson på Haga Schweizeri i Stockholm för sin ”Gröna macka.”

– Det känns som en fulländad macka som har allt – ett vinnande koncept, säger hon.

I årets tävling av Mack-SM var det åtta tävlande bidrag, men bara en macka kunde knipa guldet. Och i år 2021 var det en grön macka som förvandlades till guld när finalen avgjordes under onsdag eftermiddag.

Under finalen av Mack-SM ska finalisterna skapa 20 mackor på 45 minuter och allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats från grunden.

Ett svettigt uppdrag som sätter kreatörernas färdighet på prov.

Förra året var det också en något så när grön macka, eller klimatsmart macka av Gabriel Olsson som tog hem guldet. Och i år syns den gröna hållbarhetstrenden fortsätta.

Klimatsmarta mackor toppade med hållbarhet

Finalmackorna var toppade med medvetna val av råvaror i säsong, med alltifrån vilt till höstfrukter och svamp.

Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen, tycker att finalisterna har lyckats ta vara på att bröd är något av det mest hållbara vi kan äta.

Alla åtta tävlingsbidrag i Mack-SM 2021.
Alla åtta tävlingsbidrag i Mack-SM 2021.

– Tillsammans med bidragens innovativa pålägg och fyllningar så blir finalmackorna väldigt klimatsmarta. Jag är väldigt imponerad över finalisternas förmåga att tänka nytt, säger han i ett pressmeddelande.

Men när det väl kom till kritan var det Mikaela Eliasson på Haga Schweizeri, i Stockholm, som fick ta emot den stora vinnarpokalen för sin ”Grön macka”. Juryns motiveringen för den vinnande skapelsen löd:

“Att med de enklaste och minst ansedda råvarorna skapa en så raffinerad och spännande macka som känns både exklusiv och vacker kräver en hög nivå av yrkesskicklighet och kreativitet. Den här mackan tar matarvet till framtiden”

Mikaela Eliasson vinnare av Mack-SM 2021

– Jag är superglad och stolt! Jag har verkligen jobbat hårt med den här mackan för att få den moffig och mättande. Potatis och lök är två ingredienser som verkligen kan skapa guld, säger Mikaela Eliasson i ett pressmeddelande.

Mikaela Eliasson på Haga Schweizeri i Stockholm tog hem guldet i Mack-SM för sin ”Grön macka”.
Mikaela Eliasson på Haga Schweizeri i Stockholm tog hem guldet i Mack-SM för sin ”Grön macka”.

Namnet ”Grön macka” matchar dock inte riktigt utseendet då den inte är särskilt grön, men som vi vet så är det inte alltid utseendet som räknas utan insidan. Eller i det här fallet – toppingen.

– Den är ändå ett väldigt grönt alternativ då den är skapad av två så hållbara råvaror. Med min macka har jag verkligen kombinerat det bästa av två världar, moff och miljövänligt, fortsätter Mikaela Eliasson, vinnare av Mack-SM 2021.

Trots att 2021 års Mack-SM var Mikaela Eliassons första mattävling klev hon in med ett starkt självförtroende under onsdagsmorgonen.

– Det handlade nog mycket om att jag hade ett så pass starkt koncept – ett vinnande koncept. Och att jag har fokuserat på två råvaror, att jag lyckats göra så mycket med så lite. Sen är den också väldigt god, det är mycket umami i den.

”Grön macka” är en hyllning till svensk matkulturs två trotjänare potatis och gul lök och hur ni gör vinnarmackan hittar ni här.

”Grön macka” är en hyllning till svenska trotjänare, potatis och gul lök.
”Grön macka” är en hyllning till svenska trotjänare, potatis och gul lök.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN