Publicerad:
Uppdaterad:

Comfort food – maten som ger ren njutning

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Agnes Gällhagen har skrivit en hel bok om comfort food.
Foto: Agnes Gällhagen
Agnes Gällhagen har skrivit en hel bok om comfort food.

Comfort food – mat som belönar och tröstar kan vi alla behöva ibland.
Med erfarenhet av matnojor och ät-scheman vill Agnes Gällhagen befria oss från alla pekpinnar och ångest runt mat och istället göra den till vår superkraftkälla.
– Få saker kan trösta mig som en plåt med ugnsrostad sötpotatis och stekt halloumi gör, eller få tankarna att klarna som en kopp mockalatte med mandelsmör och chili, säger Agnes Gällhagen.

Matkreatören Agnes Gällhagen med matbloggen Cashew kitchen debuterar med kokboken Comfort food.

I kokboken har hon samlat sina bästa recept för tillfällen då vi kanske behöver lite extra tröst, fira att något gått bra, varit jobbigt eller när vi bara behöver belöna oss själva med lite omtanke.

– Maten ska användas som en superkraftkälla och inte något som framkallar ångest, säger Agnes Gällhagen.

Kokboken är en kärleksförklaring till den hemlagade maten. Agnes Gällhagen har själv erfarenheter av att maten kan vara en fiende. Efter år av försiktigt navigerande runt vad man får och inte får äta så tröttnade hon och vill hitta tillbaka till njutningen och glädjen med mat.

Här bjuder Agnes Gällhagen på fem läckra recept ur den högst personliga kokboken Comfort food.

Fler recept hittar du på Agnes Gällhagens blogg cashew-kitchen.com.

Medelhavstacos 2.0

Fyll tortillabröden med marockanska smaker av ugnsrostade grönsaker, kryddiga kikärtor, smulad fetaost och toppa med en smakrik grön och het sås.

Foto: Agnes Gällhagen
Medelhavstacos 2.0

Edamamepasta med purjolök och sesam

Den här goda pastan blir snabbt en vardagsfavorit. Toppa kalaset med riven parmesanost och rostade sesamfrön.

Foto: Agnes Gällhagen
Edamamepasta med purjolök och sesam

Spenatcrêpes med halloumi och vitlöksstuvad svamp

Fyll de läckert gröna crêpsen med vitlöksdoftande svampstuvning och grillad halloumi.

Foto: Agnes Gällhagen
Spentacrêpes med halloumi och vitlöksstuvad svamp

Chokladmousse med saltad mandelgrädde

Smält en hel kaka mörk choklad och vispa samman den med krämig kokosgrädde, avokado, lönnsirap, salt och vanilj.

Foto: Agnes Gällhagen
Chokladmousse med saltad mandelgrädde

Chokladtryffel med lakrits

Läckert mjuka bollar med fin smak av lakrits. Torkade dadlar behöver ligga i blöt först.

Foto: Agnes Gällhagen
Chokladtryffel med lakrits
Foto: Agnes Gällhagen
Agnes Gällhagen med sin bok Comfort food.

Agnes Gällhagen med sin bok Comfort food, Norstedts.

Publicerad:
Publicerad: