Här hittar han mystiska lappen – i Findus fiskgratäng

MAT & DRYCK

I torsdags skulle Hassoni Feili, 33, äta en fiskgratäng från Findus till middag. Men när han tog fram färdigrätten för att stoppa i micron fick han sig en chock – i maten låg nämligen en mystisk lapp från Kina.

– Istället fick jag beställa mat från en polare som fick komma över med McDonalds, säger Hassoni som slängde maten från Findus.

1 av 2 | Foto: Privat
Lappen som låg i Findus fiskgratäng syntes först bara lite grann.

När Hassoni Feili, 33, från Sundbyberg skulle äta en färdig fiskgratäng från Findus till torsdagsmiddag hittade han något han inte hade förväntat sig.

– Jag började tina upp den och sakta men säkert visar det sig att det låg en lapp i. Sedan såg jag att det stod “Product of China” på, berättar Hassoni.

Först såg han alltså inte lappen i sin helhet eftersom maten var fryst. Men efter ett tag lyckades han lirka ut hela – som var betydligt större än vad han först trodde.

Det Hassoni reagerade på var både att det kändes ohygieniskt med ett klistermärke i maten och att det stod att produkten kom från Kina. Han hade nämligen uppfattat det som att rätten kom från Sverige.

– Ska jag vara helt ärlig kändes det som att jag blivit lurad.

På Findus hemsida står det att rätten har: ”Ursprung: Sverige”. Men i innehållsförteckningen står det också att fisken är fiskad i den nordöstra delen av Stilla havet – alltså i närheten av Kina.

Hassoni valde att slänga maten från Findus. För att få i sig någon middagsmat ringde han istället en kompis som fick komma med mat från McDonalds.

– Även om du tinar och värmer upp det så vill du inte äta en maträtt med en klisterlapp i. Det är det sista man vill göra.

Vad skulle du vilja säga till de ansvariga på Findus?

– Om produkten packas i ett annat land var tydliga med det mot kunderna. Det behöver inte gå så långt så att man ringer till Aftonbladet, säger han och fortsätter:

– Köper man något från Findus vill man att det ska vara kvalitet och att det tillverkas här i Sverige.

Foto: Privat
Efter att ha tinat rätten lyckades Hassoni få fram hela lappen.

Emma Pålsson arbetar som Marketing director på Findus och beklagar det Hassoni upplevt. Hon påpekar att det framgår på förpackningen att fisken är fångad i Stilla havet. Hon berättar också att fisken fileas i Kina.

I ett mejl till Aftonbladet skriver hon:

”Vi har självklart rutiner och processer i vår produktion som skall säkerställa att våra produkter inte innehåller något annat än mat. Vad som har hänt i det här fallet behöver jag mer information om för att kunna svara på. Vi skulle därför gärna vilja komma i kontakt med konsumenten.”

Vad har ni att säga till den drabbade konsumenten?

”Beklagar, självklart ska inget sådant finnas i våra produkter. Hör gärna av dig till oss så att vi kan undersöka närmare vad som har hänt.”

ARTIKELN HANDLAR OM

Findus