Glutenfri cheesecake med hallonswirl

Foto: Ulrika Pousette
Vacker dessert - glutenfri cheesecake med hallon.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Recept på en glutenfri cheesecake som är både festlig och vacker. Häll hallonkompotten fläckvis och gör ett fint mönster på cheesecaken med ett grillspett.

Glutenfri cheesecake – med hallonswirl

Portioner: 12 bitar

Botten:

  • 150 g glutenfria digestivekex

  • 75 g smör Hallonkompott:

  • 2 ½ gelatinblad

  • 300 g frysta hallon

  • 1 ½ dl strösocker

Fyllning:

  • 3 gelatinblad

  • 200 g vit choklad

  • 4 dl crème fraiche

  • 400 g philadelphiaost

Gör så här:

Botten:

  1. Krossa digestivekexen i en plastpåse med hjälp av en kavel.

  2. Smält smöret, blanda med smulorna och tryck ut blandningen jämnt i en form, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylskåp.

Hallonkompott:

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

  2. Koka hallon och socker på låg värme i ca 10 minuter. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i hallonkompotten.

  3. Sila av hallonkärnorna och låt kompotten svalna helt.

Fyllning:

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

  2. Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg choklad och crème fraiche i en kastrull och värm försiktigt upp under omrörning tills det blivit en jämn smet.

  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Låt svalna något.

  4. Vispa chokladblandning och philadelphiaost till en jämn smet.

Montering:

  1. Häll fyllningen över bottnen.

  2. Häll bestämt hallonkompotten fläckvis ovanpå fyllningen så att det bildas små hallongropar.

  3. Dra ett grillspett eller en potatissticka i fyllning och kompott så att det bildas ett fint mönster.

  4. Låt kakan stelna i kylskåp i minst 1 timme.

Recept: Smilla Luuk ur boken ”Smilla firar glutenfritt” (Rabén & Sjögren)

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Påskmat

Hallon

Påsken