Du kan alltid rädda en sprucken majonnäs.
Du kan alltid rädda en sprucken majonnäs.

Så gör du Tinas majonnäs

4 (8 röster)

Hemgjord majonnäs är godast till äggen. Men vad gör man om den spricker? Lugn, kocken Tina Nordström vet hur man räddar en sprucken majonnäs.

Hjälp! Majonnäsen sprack!

När majonnäsen skär sig beror det oftast på två saker:

  • Äggen är för kalla och därför binder lecitinet sämre.

  • Du häller ner oljan för snabbt i början och inte droppe för droppe. Om emulsionen får en dålig start är det tyvärr kört, och då måste du börja om.

Räddningen!

  • Om olyckan är framme kan du rädda majonnäsen så här: Vispa ihop 1 äggula, 1⁄2 msk vatten och en skvätt vitvinsvinäger i en ren skål. Droppa ner den spruckna majonnäsen medan du fortsätter att vispa kraftigt. Om majonnäsen blir för tjock, droppa ner lite vatten eller pressad citron – obs! vi snackar droppar – och vispa försiktigt.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

Klassisk majonnäs

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 1 msk senap
  • 0.5 citron
  • 3 dl neutral olja, raps- eller solrosolja
  • 0.3 tsk vitpeppar, ur kvarn

Gör så här

Av: Aftonbladet