Svensken älskar vin: Är med på topplistan

Av: 

John Edgren

Vin

Vinodlarna är oroade. Deras undersökning visar att 30 procent av Frankrikes 21-25 åringar inte dricker vin.
Samtidigt visar forskning att unga kvinnor har kommit ikapp männens alkoholkonsumtion.
Så mycket vin dricker svenskarna – se internationella topplistan.

Vilka viner kommer konsumenterna efterfråga i framtiden – och hur ser återväxten ut bland de yngre vindrickarna? Det är viktiga frågor för branschen, som konstant gör olika marknadsundersökningar på ämnet. En av de senaste globala enkäterna utfördes av SOWINE/SSI för den franska vinmässan Vinisud, som går av stapeln i Montpellier i januari.

Unga i fransmän gillar inte vin

Målet var att ta reda på vad folk mellan 21 och 25 år vill ha i glaset – om ens något? Undersökningens stora överraskning var att hela 30 procent av Frankrikes ynglingar inte dricker vin alls – främst på grund av att de helt enkelt inte gillar smaken.

Då ser det bättre ut i USA och Storbritannien. Endast 3 procent av de unga i New York och i 12 procent av Londonborna hävdade att de aldrig dricker vin.

Anser sig vara experter

De två länderna är i dag de största vinimportörerna sett till volym, endast slagna av Tyskland. Bland de unga New York-borna dricker 52 procent vin regelbundet, och hela 59 procent gav samma svar i London.

13 procent respektive 7 procent av de tillfrågade ansåg sig rent av vara vinexperter. Favoritdruvorna för de båda storstäderna är Merlot, följt av Pinot Noir och Chardonnay.

Unga kvinnor dricker som män

En tydlig trend bland de unga är att kvinnors dryckesvanor har blivit allt mer jämställda med männens alkoholintag. Det visar en rapport från den medicinska tidskriften The BMJ (British Medical Journal).

Forskarna samlade statistik från drygt fyra miljoner personer, spritt över ett sekel. Bland män födda innan 1910 var dubbelt så många alkoholkonsumenter jämfört med kvinnor. I dag har glappat minskat radikalt.

Svenskarna placerar sig högt

Tendensen, som på engelska kallas ”sex convergense”, är mest tydlig bland unga. För personer födda mellan 1991 och år 2000 är skillnaden i princip utraderad. Samtidigt visar rapporten att många kvinnor födda efter 1981 faktiskt dricker mer än män.
Hur mycket vin konsumerar då svensken?  Enligt en undersökning från de kaliforniska vintillverkarnas intresseorganisation dricker vi 27,5 liter vin per person och år. Det placerar Sverige på 14:e plats bland världens länder, vilket faktiskt är en plats ovanför Tyskland. Se hela listan nedan.

Länderna som dricker mest vin

Per person och år:
1. Vatikanstaten: 54,2 liter
2. Andorra: 46, 2 liter
3. Kroatien: 44,2 liter
4. Slovenien: 44 liter
5. Frankrike: 42,5 liter
6. Portugal: 41,7 liter
7. Schweiz: 40,4 liter
8. Makedonien: 40,4 liter
9. Moldavien: 34,1 liter
10. Italien: 33,3 liter
11. Österrike: 30,6 liter
12. Uruguay: 29,1 liter
13. Grekland: 27,8 liter
14. Sverige: 27,5 liter
15. Tyskland: 24,8 liter

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vin