Att fylla matkassen har blivit chockdyrt

MAT & DRYCK

Priserna har ökat med 13 procent

1 av 4 | Foto: bojkottar kött Chatarina Johansson, 40, med barnen Thea, 6, och Noel, 4, märker av prisökningarna. ”Det första jag gör när det blir för dyrt är att byta köttet mot fisk eller kyckling”.

Rejält höjda priser ger besöket i matbutiken en besk eftersmak.

På ett år har det blivit 13 procent dyrare att fylla kassen.

– Det kan vara bra att byta ut ett par varor till billigare alternativ, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Dyra transporter, spannmålsbrist och en smygande inflation har trissat upp matbutikernas priser till rekordnivåer.

I dag kostar Aftonbladets särskilt ihopplockade matkasse över 40 kronor mer än för ett år sedan.

Byt till fisk

Störst hål i hushållskassan gör de upptrissade priserna på mejerivaror och kött. För att sätta tänderna i ett stycke nötkött får du punga upp med 20 procent mer än i fjol.

– Kanske är det dags att byta till fisk eller kyckling i stället. Där har priset inte alls gått upp lika mycket, tipsar Muhanad Sammar, statistiker på SCB.

Bryt vanorna

Även Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson varnar för att trampa vidare i samma gamla vanliga shoppingspår.

– Pengarna räcker kanske inte längre till det man brukade köpa. Dra ner på onödiga varor som läsk, godis och flaskvatten.

Fördela och frys ner

Hon försöker även peta hål på myten om att stormarknader och maxiförpackningar är snålkonsumentens bästa vänner.

– Man kommer ofta hem med mer än man tänkt. Köper du storpack gäller det att fördela om maten och frysa ner.