Icas egna äpplen - packade i plast

MAT & DRYCK

Men, vad de dummar sig inom handeln.

Just nu tror jag att det är Ica som tar priset, med sin totalt vettlösa förpackningshysteri.

Ni vet ju hur man som kund blir allt snurrigare när man ska handla. Är det ekologin som ska styra eller klimathotet eller GI-innehållet – och hur var det nu med saltet?

Handeln har inte riktigt behövt gnugga sina hjärnor så värst med frågorna. Det har ju bara varit att pytsa ut lite av varje.

Men nu fnissar jag rätt elakt efter att ha studerat hur Icas allt större gap över fler egna varumärken krockar med den starka miljötrenden.

Exempel 1: I stora lådor ligger svenska majskolvar, smart nog skyddade av de egna bladen. Majsen kommer från Sverige och kunden behöver inte ens ta en plastpåse för att frakta hem dem.

Men precis intill ligger Icas egna majskolvar, hemflugna från Holland. Och för att man ska veta att det är Icas egna så är kolvarna skalade och har packats i ett tråg, svepts in i plast och etiketterats med Ica-märket.

Exempel 2: Äpplen från Italien och Frankrike ligger i sina stora lårar för kunden att plocka så många han eller hon vill. Det är som det alltid har varit.

Men så glider blicken en halvmeter åt höger och där finns Icas egna äpplen. Från Brasilien och för säkerhets skull ligger de sex och sex i små plasttråg, omsvepta med plast och – förstås – med ett Ica-märke påklistrat.

Först tänker jag att så dum kan ju ingen på Ica vara att de försöker kränga vanliga äpplen under eget varumärke och med fullkomligt onödigt emballage. Det måste ju vara något särskilt med både majskolvarna och med äpplena.

Fast om det nu är det så framkommer det i alla fall ingenstans.

Det gör det inte på plommontomaterna heller som fått sin hårda Ica-svepning trots att tomaterna bredvid klarar sig bra.

I England har den stora livsmedelskedjan Tesco bestämt att de ska halvera antalet onödiga förpackningar på ett par år. I Sverige verkar Ica ha bestämt sig för att fördubbla sina onödiga förpackningar.

Dumstrut på!

Jag gillar

För oss som inte tycker att kemiskt peelade räkor är någon höjdare går det numera att kosta på sig lyxen med handskalade räkor utan att ruinera sig totalt. Bland annat har TL Seafood en burk motsvarande ett drygt halvkilo oskalade räkor för under 40 kronor.

Besvikelse!

Ica Selection heter det när Ica ska erbjuda något extra gott i fruktdisken. Men om man utlovar ovanligt utsökta vitköttiga nektariner och de inte smakar vare sig mer eller annorlunda än de vanliga, trista så känner man sig grundlurad.

I kväll köper jag...

... Hattings frysta pajskal. Fyra perfekta pajskal att fylla med gottis och grädda. Blixtsnabbt!