Bakmaskinen är tillbaka

Julklappsfloppen kommer igen

1988 blev den årets julklapp, men populariteten sjönk. Nu är det dags för comeback, tycker Ann-Christine Boman i Luleå.

–?Jag har inte köpt en enda limpa sedan vi skaffade vår maskin för ett par år sedan.

Ann-Christine Boman bakar gärna tillsammans med sonen Robin, 9. På http://golimpan.no-ip.org finns hennes nya och specialanpassade recept.

Då fick man betala ett par tusen. I dag kan du hitta en bakmaskin för 500 kronor.

–?Det började med att vi fick smaka brödet från min brors bakmaskin och sedan har både vi och flera andra släktingar och bekanta köpt bakmaskiner, berättar Ann-Christine Boman.

Egna recept

Familjen bakar bröd två eller tre gånger i veckan.

–?Fördelarna är att det blir nästan inget klet och ingen disk.

Problemet är att de medföljande recepten ofta ger för lösa eller för hårda degar.

–?Så jag började experimentera och hitta på recept själv.

Finns på nätet

Ann-Christine, som är system­utvecklare, har tagit fram en formel så att hon snabbt kan räkna om recepten för olika typer av bakmaskiner.

För att slippa kopiera recepten till alla sina bekanta har hon lagt ut dem på nätet.

Morotsbröd

För bakmaskin med 2,2-litersbunke och baktid på 75 minuter, ej timer

Du behöver:

400 g vetemjöl

50 g vetemjöl special fullkorn

3/4 pkt färsk jäst eller 1 förpackning torrjäst

1 tsk salt

3 msk olivolja

1,5 msk brödsirap

1/2 dl mjölk

2,25 dl morotsjuice

50 g morötter, fint rivna

Gör så här:

1. Häll i alla ingredienser och tryck på startknappen!

Ulrika Vallgårda