Mat-Niklas bjuder på eko-julbord

MAT & DRYCK

Njut av julmaten – med grönt samvete. Tv-kocken Niklas Ekstedt bjuder på sina bästa recept

Tv-kocken Niklas Ekstedt har haft ett succéår med sina lättlagade rätter i SVT. Här har han gjort ett ekologiskt julbord fyllt av läckerheter.

Foto: Namn: Niklas Ekstedt. Ålder: 29. Yrke: Tv-kock och krögare på restaurang 1900. Bor: Stockholm. Familj: Syskon, mamma och pappa. Favorit på julbordet: "Janssons frestelse, för att den är lagom svår att förstå sig på och göra".

Julskinka, inlagd sill, Janssons frestelse och grönkål.

Du behöver inte göra avkall på julbordets traditionella rätter bara för att du väljer ekologiskt producerad mat. För Niklas som är nybliven krögare på restaurang 1900 i centrala Stockholm, är den ekologiska livsstilen en självklarhet.

–?Jag tänker alltid närodlat och svenskt, när det gäller mina val av råvaror. Jag handlar av lokala bönder och ser till att maten kommer från någon man litar på. Det är roligare att laga mat som kommer från glada djur som haft det bra. Det säger sig själv att man ska hoppa över ärter eller bönor från Tanzania eller ställen som ligger långt ifrån Sverige.

Kostar lite mer

Ekologisk mat kan kosta lite mer och det är inte självklart att man kan hitta det i hela landet.

–?Ekologisk mat är egentligen en lyxgrej och det är kanske inte alla som har råd med det, men ett julbord innehåller väldigt svenska, traditionella ingredienser och både Ica och Konsum börjar tänka mer ekologiskt, säger han.