15 tips för sommarfesten

Så klarar du kalaset

Ibland inspirerar sommarvärmen oss till att bjuda lite väl mycket folk på fest.

Men stressa inte upp dig för det. Jon Hansson har 15 ovärderliga tips för dig som ska ha stort kalas.

1. Se till att det finns massor med vatten och annat alkoholfritt att dricka, särskilt om det är hett. Folk blir lite märkliga om de ska dricka sig otörstiga på vin och drinkar.

2. Fixa plockmat eller stadigare snacks till välkomstdrinken/bålen. Folk blir lite märkliga om de ska dricka sig mätta på vin och drinkar.

3. Kyl öl och vin i baljor med kallt vatten om du inte har ett jättestort kylskåp. Effektivt men etiketterna flyter av.

4. Ska du göra bål och drinkar - ladda med en massa is. Frys in isbitspåsar själv eller köp is från någon vänligt sinnad krog.

5. Skruva ner vinkännarambitionerna. Även enklare viner smakar förträffligt på kalas i det gröna men dyrvinets subtila boquet blåser lätt bort i kvällsbrisen.

6. Det är kul att äta med fingrarna - och man sparar disk. Kycklingklubbor med folie runt handtaget, tunna revbensspjäll, morotsstavar är perfekta att gnaga på. Eller spetsa köttbullar, falafflar, korvbitar, ostkanter, ugnsbakade rotsaker på tandpetare.

7. Gör en isskål. Häll vatten i stor skål. Knö ner vackra blommor. Ställ ner mindre skål med tyngd så att den tränger undan vattnet utan att gå ända ner i botten. Frys och fyll med något som tål kyla, flaskor, gazpacho, skaldjur.

8. Gör smulpaj (rabarber eller bär!) till efterrätt. Lätt fixat men det känns mysigt och generöst med hembakat.

9. Försök inte grilla till mer än 10 personer (om inte din drömfest består i att svettas ensam vid grillen en hel kväll). Känns det ändå som om du nödvändigtvis måste grilla till massorna så laga klart kycklingbitar, lammkotletter eller spjäll i ugnen och ge dem en sista, snabb körare på utegrillen för att få lite röksmak.

10. Det är lite äckligt men gäster röker. Ställ ut stadiga hinkar eller burkar med sand att fimpa i. Gräsbränder är extra tråkiga när man just satt sig till bords.

11. Förbered kaffe och häll upp stora termosar. Gästerna blir lätt ledsna och kinkiga om de måste vänta på fikat.

12. Häng upp glaslyktor med värmeljus i äppelträden. Oöverträffat mysigt.

13. Sätt gästerna i arbete. De flesta människor är rätt hjälpsamma (och de ska väl ändå föreställa vara dina vänner).

14. Kasta ut bouleklot och ett krocketspel om det dröjer med maten. Bra som isbrytare om gästerna inte känner varandra så väl. (Men göm dartspelet och luftgeväret.)

15. Finns det tillräckligt med stolar i sommarstugan? Förr eller senare vill alla sitta ner. Investera i en trave klappstolar.

Jon Hansson

Publisert: