Focaccia – med körbärstomater och oliver

Foto: Ulrika Pousette
Focaccia

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Focaccia – ett mjukt, lätt och luftigt bröd, perfekt till buffé eller charkbrickan. Recept ur Johanna Westmans nya bakbok ”Cookie rookie”.

Focaccia

Antal: 20 bitar Tid: 2 timmar

  • 0,5 paket jäst (25 gram)

  • 6 deciliter fingervarmt vatten

  • 2 teskedar salt

  • 3 matskedar olivolja

  • 12–14 deciliter vetemjöl

  • 2 deciliter olivolja

  • 10–15 körsbärstomater

  • 10–15 svarta oliver

  • 1 tesked torkad rosmarin eller 1 knippa färsk
    0,5 matsked gourmetsalt eller annat salt i flarn

  • extra olivolja

Du behöver:

  1. Bunke, träslev, måttsats, litermått, plastfolie, långpanna, kavel, pensel, bakduk, skärbräda

  2. Smula ner jästen med fingertopparna i bunken. Häll på lite fingervarmt vatten och rör till en
    jämn smet.

  3. Häll i resten av vattnet, saltet och oljan och rör om.

  4. Häll i cirka 12 deciliter vetemjöl i bunken och börja blanda om. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en jämn deg.

  5. Vält upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda i 5–7 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg tillbaka degen i bunken och låt jäsa i 45 minuter under plastfolie.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Häll 1 deciliter olivolja i en långpanna.

  8. Kavla ut degen och lägg den i långpannan. Pensla på resten av oljan. Jäs under bakduk i 30 minuter.

  9. Tryck ner tomater, oliver och kryddor i den färdigjästa degen och strö över flingsalt. Grädda långt ner i ugnen i 20–25 minuter.

  10. Ta ut och låt svalna lite innan du välter upp focaccian på en skärbräda.

  11. Det går också fint att toppa med till exempel nötter och frön, fint skuren rödlök eller fänkål, eller inläggningar på burk som kronärtskockor och soltorkade tomater.

ARTIKELN HANDLAR OM